Marco van Basten is een levende legende

Hij wil in de luwte staan, maar we vergeten 'm nooit!

Marco van Basten is een levende legende

Deel dit artikel op

1 Hij gaf ons de Europese titel

De enige titel die Oranje ooit won. Dankzij de genialiteit van Marco van Basten, in de finale nog eens benadrukt door die fantastische en bijna onmogelijke goal tegen de Sovjetunie. Een bal had nog nooit zo'n mooi boogje. Daar kunnen we geen genoeg van krijgen...
Bron:

Deel dit GIFje via

2 Hij gaf ons de wraak op Duitsland

Misschien nog wel belangrijker dan het doelpunt tegen de Sovjetunie was de treffer waarmee hij ons in de halve finale langs Duitsland schoof. Het Volksparkstadion was van Oranje!
Bron:

Deel dit GIFje via

3 Hij gaf ons nog veel meer prachtige doelpunten

Van Basten scoorde alleen maar mooie doelpunten. De koning van de omhaal. De meest sierlijke nummer negen die de wereld ooit zag. In 1988, 1989 en 1992 werd hij UEFA Voetballer van het Jaar. Het was de tijd dat we opeens allemaal fan waren van AC Milan. Iedere week zag je San Marco schitteren in Studio Italia. (Let hieronder ook op het stijlvolle juichen.)
Bron:

Deel dit GIFje via

4 Hij gaf ons het mooiste afscheid dat er ooit was

Veel te vroeg natuurlijk, maar de beelden bezorgen je nog iedere keer kippenvel. Een vol San Siro. Van Basten die in een suedejasje z'n emoties nog een beetje de baas probeert te blijven. Een huilende Fabio Cappelo. Het afscheid dat paste bij een levende legende.

5 Hij gaf ons de mythe Marco

Na z'n afscheid smachtte iedereen naar 'm. Heel soms zag je hem, met z'n kapotte enkel, bij een afscheidswedstrijd van een andere coryfee. Veel te kort natuurlijk, maar nog steeds geniaal. Kon hij niet elke avond na het achtuurjournaal even een balletje hooghouden op tv, vlak na het weerbericht? Nee. In plaats daarvan koos hij voor een leven in de schaduw, op de golfbaan.

6 Hij gaf ons twee prachtige wedstrijden op EURO 2008

San Marco stapte uit de schaduw en werd coach, met wisselend succes. Maar we herinneren ons allemaal die twee schitterende wedstrijden op het EK tegen Italië en Frankrijk. Half Nederland stond op een gegeven moment op een plein in Zwitserland. Van Basten coachte zoals hij speelde: sierlijk.

7 En nu wil hij weer in de luwte staan

Dat gunnen we hem natuurlijk van harte, maar Marco van Basten blijft altijd, zoals Sjoerd Mossou het mooi omschreef in zijn column. Jeugdheld van velen. De man met de mysterieuze glimlach, en daarmee de Mona Lisa van zijn tijd.
Bron:

Deel deze foto via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel