Het gekste fenomeen dat mensen voortbrengen met hun stembanden: de inademja

De wat?! Lees maar effe.

Het gekste fenomeen dat mensen voortbrengen met hun stembanden: de inademja

Deel dit artikel op

Het geluid van een didgeridoo. Of dat van die irritante Afrikaanse roeptoeter, de vuvuzela. Het maandelijkse luchtalarm op de eerste maandag van de maand. Nagels op een schoolbord. Drilboren om zeven uur 's ochtends. Een klaarkomende gnoe. Het zijn allemaal fascinerende, karakteristieke (of irritante, zo je wil) geluiden. 

Maar niets haalt het bij het geluid van de inademja van je moeder/tante/oma (in die groepen komt de inademja op de een of andere manier vaak voor). Het is prachtig dat een paar miljoen jaar evolutie dit geluid heeft voortgebracht. Welk geluid dan?, hoor ik sommige mensen die niet bekend zijn met de term inademja denken - en dat zijn er een hoop als we Google mogen geloven. 

Lees verder na dit verhelderende screenshot, waaruit blijkt dat volgens Google niet veel mensen de inademja kennen - en dat het volgens hen enigszins verband houdt met De athenaei Lubecensis insignibus merlis...

Deel deze foto via

Nou, de inademja dus. De inademja is het fenomeen dat iemand geen seconde kan wachten met bevestigen van hetgeen de gesprekspartner zegt, zodat die bevestiging tijdens het inademen plaatsvindt, terwijl spreken normaal geschiedt tijdens het uitademen (deze definitie staat volgend jaar in De Dikke van Dale). 

Dat bevestigen gebeurt met een soort hhhhhhjjjjjjaaaa - stel je hierbij het geluid voor van een hinnikend paard met zware bronchitis dat wordt gekruist met het geluid van een oud espresso-apparaat dat het nog nét doet, maar eigenlijk aan vervanging toe is. Nu de klank van het geluid is opgehelderd, resten er nog wel een paar andere belangrijke vragen rondom deze inademja. Daar gaan we...

1 Wat is er zo urgent dat het bevestigen per direct moet gebeuren?

Joh, wacht gewoon even tot je weer moet uitademen. Want het is ook niet zo dat de inademja alleen plaatsvindt tijdens gesprekken waarbij de Nobelrpijs op het spel staat. Sterker nog, meestal is het een gesprek over koetjes en kalfjes (en paarden met zware bronchitis).

2 Waarom bestaat er alleen een inademja en geen inademnee?

Een inademnee is zelfs logischer dan een inademja, want als je het ergens mee oneens bent - wat je kan laten blijken door nee te zeggen - dan is het vaak wél belangrijk dat zo snel mogelijk duidelijk te maken, zodat er een discussie kan plaatsvinden.

(Naast de inademnee zouden er wat mij betreft trouwens ook een inademlekker-doe-mij-maar-een-biertje, een inademkijk-uit-remmen-een-auto-van-rechts! en een hele rits aan andere inademtermen moeten bestaan.)

3 Hoe leer je de inademja zonder in een onbedaarlijke hoestbui uit te barsten?

Ik heb dus geprobeerd de inademja te gebruiken, maar het lukt me niet. Of ja, ik klink wel als een paard met zware bronchitis, maar dan zo ongeveer terminale bronchitis, want mijn inademja mondt uit in een onbedaarlijke hoestbui waarbij ik bijna stik. Is er kortom een cursus waar je de inademja leert gebruiken, gegeven door een inademjagoeroe (woord van het jaar) die je de fijne kneepjes van het inademja'en bij kan brengen?

Kunnen inademja'ers zsm een antwoord op geven op deze belangrijke vragen?

Het liefst uitgesproken tijdens het inademen...

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel