Waarom paardrijden in de 21ste eeuw to-taal nergens meer op slaat

Heel apaard...

Waarom paardrijden in de 21ste eeuw to-taal nergens meer op slaat

Deel dit artikel op

Oké, nog even een stukje om me bij paardenfans definitief persona non grata te maken, maar ik vind op een bewegend paard zitten maar een gekke hobby - op een stilstaand paard zitten trouwens ook, maar dat doet niemand. En wel vanwege onderstaande redenen.

P.S. Sorry paardenfans, stuur niet zo'n briesend beest achter me aan; vrijheid van meningsuiting, weet je..

1 Paardrijden is tegenwoordig eigenlijk omgekeerde wereld

Kijk, vroeger, toen er nog geen auto's en andere vervoersmiddelen waren, was op een paard zitten prima. Ooit is iemand er voor het eerst op gaan zitten, en zo'n knol bleek je heel aardig van A naar B te kunnen brengen. Als je veel bagage had, hing je een koets achter één of meerdere paarden, en hobbelen maar. Prima geregeld. 

Maar die tijd ligt dus achter ons. We hebben auto's, fietsen. Dus nu is de situatie vaak zo dat mensen op hun fiets of met de auto naar de manege gaan om daar een tijdje op de rug van het paard te gaan zitten, alvorens weer op de fiets of in de auto huiswaarts te keren. Hartstikke gek natuurlijk.

Het wordt nog gekker als 'we' (tussen aanhalingstekens omdat ik uiteraard geen onderdeel uitmaak van die we) het paard in een koets (paardentrailer) stoppen en met de auto ervoor een stuk gaan rijden - daar waar we het paard dus vroeger voor gebruikten - om op een andere plek gedurende enige tijd op de rug van het paard te gaan zitten. Moet voor zo'n paard toch ook niet leuk zijn, dat-ie wordt voortgetrokken in een koets door het ding (de auto) dat hem in principe heeft vervangen. Hoe keihard wil je zo'n dier met z'n neus op de feiten drukken? Barbaars is het!
Bron:

Deel dit GIFje via

2 Mensen die op een paard zitten hebben gekke kleren aan

Het verhaal bij #1 is al reden genoeg om de kop van dit artikel te rechtvaardigen, maar om het wat extra kracht bij te zetten wil ik het nog even met jullie hebben over de kleren die mensen dragen als ze op een paard zitten. Ik begin onderaan (en sla de laarzen over, want daar heb ik weinig op aan te merken - oké, misschien dat het me een beetje aan de Gestapo doet denken, maar om nu gelijk de nazi's van stal (hèhè) te halen, gaat zelfs mij wat ver...). 

De broek: de paardrijbroek is vaak wit. Totaal van de pot gerukt natuurlijk, want het paard banjert regelmatig door de modder en wat wordt er dan het eerst helemaal smerig? De witte broek. Een heel slecht idee dus, zo'n strakke witte broek. 

Het jasje: dit is vaak een behoorlijk strak zittend jasje. Heel onhandig, want je moet teugels bedienen en dan is strak wel het laatste wat je wil. Je wil bewegingsvrijheid voor je armen en oksels, lijkt mij. Een lekkere slobbertrui met een afbeelding van Snuitje erop is dus veel logischer. 

De helm: de helm houdt het midden tussen een Joods keppeltje en zo'n propellorpetje, maar dan zonder propellor en in veel minder vrolijke kleuren. Dat laatste is dus wellicht toch niet zo'n goede vergelijking... Hoe dan ook: zo'n paardrijhelm beschermt je echt niet als je van een paard afdondert. Een wielerhelm of motorhelm zou beter zijn.
Bron:

Deel deze foto via

3 En de dressuur verdient natuurlijk een eigen #

Want dressuur is van het toch al idiote paardrijden het meest idiote onderdeel. Kijk, een beetje over dingen heen springen, of meten welk paard het hardst kan sjouwen begrijp ik nog. Maar wie in hemelsnaam heeft het ooit bedacht om een paard op muziek te laten dansen? Nogmaals: echt barbaars om zo'n dier zo expliciet te wijzen op z'n overbodigheid in de 21ste eeuw. Van transporteur van stoere ridders naar gekke pasjes op stomme muziek; het kan verkeren.
Bron:

Deel dit GIFje via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel