We Zijn Er Bijna | Een diepgravende analyse over een sneetje achteruit: wat is het en waarom?

We Zijn Er Bijna is weer begonnen en de eerste aflevering riep meteen vragen op! Of ja, één vraag eigenlijk...

We Zijn Er Bijna | Een diepgravende analyse over een sneetje achteruit: wat is het en waarom?

Deel dit artikel op

Na een jaar lang rusteloos wachten voor de caravan was het dan gisteren eindelijk weer zover: een nieuw seizoen van het mooiste tv-programma van Nederland: We Zijn Er Bijna! Dit seizoen doorkruist de ANWB-armada voormalig Joegoslavië en aflevering 1 begon meteen met een Big Bang; of eigenlijk een soort filosofische queeste over een sneetje. 

Want het begon weer zoals ieder seizoen: de Wim, Ria's, Jannie's, Henken en Berten stelden zich aan elkaar voor en gingen in een kring zitten die zo groot was dat-ie zo ongeveer heel Kroatië besloeg. Een Wim zei tegen een Ria dat de broodjes heel goedkoop waren. De hopman van het stel vertelde dat iedereen op tijd moest tanken. We leerden van een gids hoe lang je moet tongen (zestig seconden). Er was uiteraard belabberd Engels (met Duits erdoorheen) - 'Was ist the shortst way?' - en een hond at een deurmat op. Business as usual

Maar toen gebeurde het. Het was ochtend. Er zat een vrouw op een stoel. Voor haar camper. Gaby, zo leerde het oppoppende balkje in beeld ons. Ze sprak via de camera tot ons - en dit is een letterlijke transcriptie, ik heb het zeven keer teruggekeken en meegeschreven:

"Heerlijk. Ja. Ik zeg: eerst 's morgens een sneetje achteruit, anders kan ik niet naar het toilet, en dan koffie en dan begint m'n dag. Echt.

Die mannen moeten eerst allemaal scheren ennehhh... Ik pak liever 's avonds m'n douche. Ja." 

(Met witregels en cursief omdat het dan een poëtisch effect krijgt, en dat verdient Gaby; hieronder ook beeld van het moment dat Gaby deze nu al legendarische woorden sprak, de tekst gaat eronder verder, maar bestudeer haar mimiek eerst even goed...)
Bron:

Deel dit GIFje via

Oké, een sneetje achteruit dus. Ik zat met honderd vraagtekens boven m'n hoofd op m'n campingstoel - ik kijk We Zijn Er Bijna altijd in stijl. Want wat in hemelsnaam is een sneetje achteruit?! Ja, brood, vermoedelijk. Maar achteruit? Ik wist niet dat sneetjes überhaupt richtingsgevoel hadden of dat je ze in een bepaalde versnelling kunt zetten (sneetje in de 1, 2, 3, 4, 5 of achteruit; je gaat de gekste dingen denken).

Maar het bleef toch vooral een groter raadsel voor me dan het oplossen van een Rubiks-kubus. Sneetje achteruit. 

De woorden na sneetje achteruit - suggereren dat het iets met de stoelgang van Gaby te maken heeft - een drol komt er trouwens ironisch genoeg wel sowieso achter uit, daar is weinig discussie over. Toch lijkt het effect van het sneetje achteruit te verwaarlozen, want een poosje na haar legendarische woorden struint Gaby met Martine over de markt op zoek naar iets wat haar helpt tegen verstopping. 

Als ik jullie was zou ik me er dus niet aan wagen. Het zorgt voor een hoop verwarring bij omstanders en je raakt er zelf geconstipeerd van. Iets waar je niet op zit te wachten als je lekker op vakantie bent.

En terwijl wij met vraagtekens boven ons hoofd bleven zitten, ging een verstopte Gaby na haar sneetje achteruit gewoon weer over tot de orde van de vakantiedag. Hier lacht ze haar overbuurman uit, die staat te klungelen met z'n tafeltje, waarschijnlijk omdat ook hij helemaal in de war is van het sneetje achteruit van Gaby.

Tot volgende week, wanneer er waarschijnlijk een lid van de ANWB-armada begint over een appeltje omhoog of iets dergelijks...
Bron:

Deel dit GIFje via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel