Een ode aan het meest creatieve woord van de Nederlandse taal: thuisthuis

En z'n gebruikers natuurlijk: de studenten. Want bedenk het maar eens, zo'n term.

Een ode aan het meest creatieve woord van de Nederlandse taal: thuisthuis

Deel dit artikel op

Het studentenleven is een ingewikkeld leven. Er komt opeens van alles op je af: bier, bier, bier, andere drank, nog meer bier, bier, en o ja, ook nog tentamens en opdrachten enzo. Naast al dat stubieren slaan veel studenten hun vleugels uit en gaan ze voor het bedrag waarmee je het gat in de begroting van een middelgroot Afrikaans land kunt dichten op kamers wonen. Een nieuw thuis kortom. 

Maar hier zie je meteen weer hoe complex dat studentenleven eigenlijk is, want dat andere thuis, daar waar je vader en moeder zo'n achttien jaar voor je zorgden, voelt toch ook nog wel als thuis. Vaak houdt de student er zelfs gewoon een kamer, tenzij vaderlief in een vlaag van midlifecrisis heeft bedacht dat hij de zeven miljoenste man wil zijn die z'n bier gaat brouwen en daar de kamer van het kind voor gaat gebruiken dat zojuist uit huis is gegaan. 

Maar dan nog, ook dan blijft het papa- en mamahuis thuis - een kamer vol bier voldoet ook wel aan dat gevoel namelijk. Twee thuizen dus. Probleem. Gelukkig is één van de eigenschappen van studenten dat ze inventief en creatief zijn.

Dus wat heeft op een goede dag de studentengemeenschap bedacht? Het ene thuis is thuis en achter dat andere thuis plakken we gewoon nog een thuis. Thuisthuis. Het is in al z'n eenvoud briljant. De Nobelprijs voor de literatuur zou naar alle Nederlandse studenten moeten gaan voor deze vondst.

Bovendien is het woord toch ook een soort salute naar de ouders, die zich jarenlang om het kroost bekommerd hebben, zich door de moeilijke puberjaren heen hebben geworsteld en ook als de vogel naar een stinkend, veel te duur hol in de stad is vertrokken er altijd voor hun kind blijven. Hun huis is vanaf nu niet één keer thuis, maar zelfs twee keer. 

Thuisthuis, het is veel meer dan zomaar twee dezelfde woorden achter elkaar. Misschien moet je maar zo'n Xenos-homebordje voor je ouders laten maken met thuisthuis erop. 

Deel deze foto via

En anders kun je ze ook een nieuw Rummikubspel cadeau doen. Gezellig!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel