Column | Het tuincentrum met kerst = de hel op aarde

"Kitsch, met een grote, lichtgevende, flikkerende, hysterische K. Het is er een epilepsie-aanval waiting to happen."

Column | Het tuincentrum met kerst = de hel op aarde

Deel dit artikel op

Ik woon redelijk dichtbij een driehoek uit de hel waar onder andere een meubelboulevard, een doe-het-zelf-zaak en een tuincentrum gevestigd zijn. Omdat ik, zelfs met deze ellendige kou, zo gek ben om eens in de zoveel tijd op m’n racefiets te stappen, rijd ik geregeld langs die verschrikkelijke driehoek.

Wat opvalt als ik daar zo snel mogelijk langs jakker, is dat het met name rond de kerstdagen (nu dus) bij het tuincentrum een drukte van belang is. Auto’s komen, auto’s gaan. De hele parkeerplaats ramvol. Het is zelfs zo erg dat er verkeersregelaars zijn die de boel een beetje in goede banen moeten leiden rond het tuincentrum – dat doen ze overigens maar matig, waardoor ik al een paar keer bijna gestorven ben, terwijl het toch echt een plek is waar ik nog niet dood gevonden wil worden.

De eerste keer dat de drukte bij het tuincentrum rond kerst me opviel, heb ik daar m’n hele verdere fietstochtje over nagedacht. Het is toch met die kou, regen en mist niet echt lekker weer om te tuinieren, spookte het door m’n hoofd. Maar ja, het is eigenlijk ook niet echt lekker weer om te gaan fietsen, relativeerde ik de boel. Mensen halen zich nu eenmaal gekke dingen in het hoofd.

Dat bleek bij nader inzien ook wel zo te zijn. Maar het gaat nog wel even wat verder dan tuinieren of fietsen terwijl het koud is. Om erachter te komen wat mensen bezielt om rond de kerstdagen naar het tuincentrum te gaan, heb ik namelijk praktijkonderzoek verricht: het tuincentrum in.

Nou, mensen gaan dus rond de kerstdagen naar een tuincentrum om naar lichtgevende tuinkabouters te koekeloeren. Er is een hele kerstshow opgetuigd met fluorescerende kerstmannen, hallucinante elven en andere prullaria die je waarschijnlijk in de vensterbank van Frans Bauer aantreft. Kitsch, met een grote, lichtgevende, flikkerende, hysterische K. Het is er een epilepsie-aanval waiting to happen.

Ik kan me kortom niks verschrikkelijkers bedenken dan rond de kerstdagen een paar uur door het tuincentrum struinen. Ja, misschien verkeersregelaar rond de parkeerplaats van tuincentrum zijn. Maar dan heb je het ook wel gehad.        

Deel deze foto via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel