Column | De Rouveense neukluiken

"Een vroeg twintigste-eeuwse versie van Netflix & Chill. Dampende neukluikseks."

Column | De Rouveense neukluiken

Deel dit artikel op

Vraag me niet waarom, maar onlangs belandde ik op de wiki van Rouveen. Voor wie Rouveen niet kent: het is een dorpje in Overijssel, met zo’n 3000 inwoners, waar ze behoorlijk in de Heer zijn en de vrouwen net wat minder grote klederdrachtzijspiegels dragen dan in het nabijgelegen en bekendere Staphorst. Maar goed, ik zou zeggen: lees de wiki van Rouveen zelf maar even, want er staat meer dan genoeg interessante informatie op.

Zo is er te lezen dat op het Kerkplein van Rouveen een Melkbusmonument staat, een eerbetoon aan de laatste melkbus. Dat is natuurlijk hartstikke leuk als je van melkbussen houdt, maar persoonlijk houd ik meer van klompenraces. En dat treft, want ook dan zit je hartstikke goed in Rouveen: ieder jaar wordt er tussen Kerst en Oud & Nieuw het Klompenracespektakel georganiseerd. Als klompenraceliefhebber maakte m'n hart een sprongetje en zocht ik direct een filmpje op van het Klompenracespaktakel. Ik werd niet teleurgesteld: de Klompenrace in Rouveen wordt georganiseerd door Rudy Klomp.

Maar het mooiste wat Rouveen te bieden had onder het tussenkopje 'dorpsgevoel' moest nog komen: het nachtvrijluik. Quote van Wikipedia over deze Rouveense traditie: “Tot in de jaren 40 van de 20e eeuw werd er in Rouveen gebruikgemaakt van het zogenaamde nachtvrijluik. Hierdoor kon een jongen zich toegang verschaffen tot de woning en het bed van een meisje, om elkaar beter te leren kennen.”

Met name de frase ‘om elkaar beter te leren kennen’ fascineerde me. Want iedereen die een beetje de verdorven geest van de mens – en dan met name die van de man – kent, weet dat daar eigenlijk staat: om elkaar alle hoeken van de bedstee te laten zien. Een vroeg twintigste-eeuwse versie van Netflix & Chill. Dampende neukluikseks.

Tekst gaat verder onder Rudy Klomp, klompenraceorganisator. 

Bron:

Deel deze foto via

En het werd nog mooier, want het woord nachtvrijluik was blauwgedrukt. Het was een link. Klik. Het lemma ‘nachtvrijen’ opende zich. Als je als man ’s avonds door het nachtvrijluik van een jonge deerne naar binnen kruipt dan ga je namelijk nachtvrijen. Quote: ‘Een manier van kennismaken tussen een meisje en een jongen voordat zij een mogelijk huwelijk aangaan.’ Staat daar nou weer gewoon ‘neuken’, maar dan met meer woorden? Jup.

Zelf komen ze nog met het meer poëtische 'venstervrijen' aanzetten. En er wordt gerept van mannen die, en dit is weer een quote: “…op de dekens gaan zitten en zo tot een uur voor zonsopkomst – het moment waarop het melktijd was – met hun geliefde te kunnen spreken. Op de dekens zitten. Jaja. Daar hebben de Engelsen een mooi gezegde voor: make that the cat wise. Die man is daar gewoon ‘om z’n melkbus te legen’, om ook maar ’s zo’n schattige eufemistische metafoor te gebruiken. 

Kom op Rouveen, laten we het beestje gewoon bij de naam noemen. Vanaf nu zijn dit gewoon geile neukluiken. En daar is helemaal niks mis mee. “Bert, wat ga jij na de klompenrace doen?” “Nou, gewoon, nog even bij het neukluik van Patricia naar binnen en dan van van bil.” Prima. 

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel