Column | Nederland wordt helemaal gek als er wat sneeuw valt, de media voorop

"De Telegraaf heeft een liveblog met tussenkopjes. Eentje ervan luidt 'trein: ook niet super."

Column | Nederland wordt helemaal gek als er wat sneeuw valt, de media voorop

Deel dit artikel op

Ieder jaar weer hetzelfde liedje – maak er maar All I Want For Christmas van – als het december is en Nederland wordt ‘geteisterd door een sneeuwstorm des doods’ (lees: er valt een paar centimeter sneeuw uit de lucht, waarvan je nog geen sneeuwpop ter grootte van Roel van Velzen kunt boetseren. Echt waar, in Canada of Rusland lachen ze zich de sneeuwballen uit de broek om wat er gisteren en vandaag uit de lucht viel in Nederland).

Ieder jaar blijkt weer dat we ons bij een beetje sneeuw net zo hulpeloos voelen als het varkentje dat je hieronder over het ijs ziet glijden. Treinen van de NS rijden volgens de zogenaamde ‘winterdienstregeling’, die voornamelijk bestaat uit een gratis kopje koffie en heel lang koukleumen op het station, tot je met 100.000 man in een dampende trein met je neus in varkensstand tegen het raam aangedrukt mag staan. Op de weg is het niet veel beter -  niet echt weer om je Max Verstappen-skills  eens te testen, om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Eigenlijk ligt het hele land plat, behalve één sector, helaas. 

Tekst gaat door onder het glijdende varkentje. 
Bron:

Deel dit GIFje via

In die sector, en ik heb het natuurlijk over de media, wordt het eerste sneeuwvlokje gevierd alsof Oranje – ik bedoel dus het voetbalteam en niet de code – het WK heeft gewonnen. Hoewel het dus ieder jaar precies hetzelfde liedje is als er wat sneeuw valt, trekken ze alle registers open. Een kleine greep uit wat er allemaal op tv en internet voorbijkwam.  

De NOS maakte het in het journaal van 12.00 uur ’s middags het meest bont. En nu hoor ik je denken: ‘Bont? Was het Code Bontmuts en hadden ze de onovertroffen Gerrie Eickhof + muts op pad gestuurd?!’ Dat had het allemaal een stuk draaglijker gemaakt – niets zo mooi als Gerrie + muts langzaam in de Verschrikkelijke Sneeuwman zien veranderen op één of ander viaduct bij Bodegraven. Maar helaas. Geen Gerrie. In plaats daarvan moesten we het met ene Henrik-Willem Hofs doen. Die had z’n golfkleding ingeruild voor een winterjas en was met een cameraatje in de koffiehouder in z’n bolide gaan zitten.

Henrik-Willem reed langzaam over de snelweg en praatte met de journaal-presentatrice. Dat was het item. Echt waar. Iemand die op een weg met wat sneeuw erop reed en dingen zei over het ritje. Zo deelde Henrik-Willem ons mee dat hij niet echt lekker door kon rijden en hij al een sneeuwschuiver had gezien. Nou ja, een sneeuwschuiver! Ook zei Henrik-Willem dat de ANWB had gewaarschuwd dat mensen die niet per se de weg op hoefden, beter thuis konden blijven. Nou Henrik-Willem, ik weet nog wel iemand… - ironie, is het niet schitterend? 

Tekst gaat door onder Henrik-Willem Hofs (en de reclame).

Bron:

Deel deze foto via

Dan nog even de geschreven media. Die hadden allemaal een liveblog opgetuigd. Dat is tegenwoordig het eerste wat redacties ’s ochtends doen: bakkie koffie en een liveblog de wereld inslingeren. Het AD pakt het zelfs nog wat gewichtiger aan en heeft z’n liveblog de naam ‘Dossier Sneeuw’ meegegeven. In het Dossier Sneeuw tref je onder andere een foto aan van een Arriva-trein die vandaag Polar Express op z’n led-display heeft staan en een mededeling van de verzamelde boswachters op de Veluwe: een wandeling maken is er gevaarlijk vanwege vallende takken – ze hebben er zelfs een rijmpje voor gemaakt: staak bij gekraak.

Ook nu.nl pakt uit met enkele zeer belangwekkende foto’s en berichten in het liveblog (kennelijk geen dossier). Er is een hond te zien die in de sneeuw staat, een verlaten Waterlooplein in Amsterdam en een vrouw die haar autoruit ontdoet van een laag sneeuw. De Telegraaf heeft een liveblog met tussenkopjes erin. Eentje ervan luidt ‘Trein: ook niet super’.

Wat moesten we toch zonder deze verslaggeving? Ik denk dat het land dan pas echt reddeloos verloren was. 

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel