Column | Aardappelschilmesjeshooligans

"Of wat als de aardappelschilmesjeshooligan z'n aardappelschilmesje eens vergeet meet te nemen naar het gevecht?"

Column | Aardappelschilmesjeshooligans

Deel dit artikel op

Niet lokterrorist. Niet warmtezombie. Niet cryptokoorts. Niet klimaatpauper. Niet metoo-verhaal. En ook geen fipronilei. Ze waren allemaal kanshebber voor de titel Woord van het Jaar 2017. Waren, want die titel gaat wat mij betreft op de valreep naar het woord aardappelschilmesjeshooligan.

Ik bedacht het woord zelf toen ik een stukje op de site van Dagblad van het Noorden las over hooligans die afspraken met elkaar maken om eens lekker een potje met elkaar te gaan knokken. In het artikel staat dat hooligans van FC Groningen en sc Heerenveen dat in 2015 deden. Beetje appen, afspreken bij de kroeg in Heerenveen en ze konden los. Toen de rook na de matpartij eenmaal was opgetrokken, werd al snel duidelijk dat het een heroïsch gevecht was geweest, zo blijkt uit deze zin in het stuk van het Dagblad van het Noorden: “Tijdens onderzoek op de plaats delict worden bovendien een aardappelschilmesje en een riem aangetroffen.”

Een aardappelschilmesje! Schitterend! Nooit geweten dat randdebielen die elkaar het liefst de hersens inslaan me zo konden laten genieten. Want in mijn hersens was het even spitsuur toen ik over het door de politie aangetroffen aardappelschilmesje las. In mijn hoofd was de aardappelschilmesjeshooligan geboren.  

Maar ik moest als eerste denken aan de aardappelschilmesjeshooliganmoeder* – ook een prima scrabblewoord - die ’s avonds een pan met kokend hete piepers op tafel zet. Manlief haalt de deksel eraf en ja hoor: schil er nog om. “Godverdomme Els, wat is dit nou?!”, buldert Wim. “Ja sorry Wim, Patrick is weer met het aardappelschilmesje op pad…”

Daarna dacht ik aan Patrick de aardappelschilmesjeshooligan zelf. Hoe gaat dat in hooligankringen, als je met een aardappelschilmesje aan komt zetten? Word je dan uitgelachen of durven die andere hooligans dat niet meer omdat je schuimbekkend met een aardappelmesje in de rondte staat te zwaaien? – de vraag stellen is ‘m beantwoorden, denk ik. Of wat als de aardappelschilmesjeshooligan z’n aardappelschilmesje eens vergeet mee te namen naar het gevecht? Trekt-ie zich dan meteen terug uit het gevecht en gaat-ie in een hoekje zitten hopen dat niemand er achterkomt dat-ie aardapppelschilmesjesloos is?  

Tekst gaat door onder de aardappelschilmesjesloze aardappelschilmesjeshooligan.

Bron:

Deel deze foto via

Maar het naïeve deel van mijn hersens wonnen het. Die dachten aan een stuk of twintig zwaar getatoeëerde, doorgesnoven spierbundels van verschillende voetbalclubs die gezellig in een kringetje aardappels zitten te schillen. Even verderop zit een groepje penen te schrappen, en tadaa: hooliganhutspot.  Hooliganhutspot, ook geen gek woord eigenlijk. Misschien wel woord van het jaar in 2018.

*Sorry, maar mijn hersens zijn blijkbaar nog niet zo geëmancipeerd dat ze aan een aardappeschilmesjeshooliganvader dachten. Don’t blame the messenger; ik schrijf ook maar gewoon op wat mijn hersens denken!      

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel