Wat als elke Nederlandse provincie à la de pizza Hawaii z'n eigen pizza krijgt?

Pizza met worstenbroodjes?! COUNT US IN!

Wat als elke Nederlandse provincie à la de pizza Hawaii z'n eigen pizza krijgt?

Deel dit artikel op

De Amerikaanse staat Hawaii heeft z'n eigen smerige pizza (doe normaal met je ananas op pizza!), dus waarom zou niet ook iedere Nederlandse provincie een eigen pizza krijgen? Ik bedacht er alvast twaalf, maar als je het er nou niet mee eens bent met welke pizza jouw provincie vertegenwoordigt, dan bedenk je er zelf één en deel je het met de hele wereld. 

1 De pizza Friesland = met berenburg

De pizza Friesland = met berenburg
Bron:

Deel deze foto via

Hoppa, wat berenburg door het deeg van de bodem en je pizza is al lekker Fries. Om het helemaal te verfriezen kun je er een zoete twist aan geven door 'm te beleggen met Fries suikerbrood. Deze pizza is uiteraard een diepfriespizza. 

2 Pizza Groningen = met eierbal

Pizza Groningen = met eierbal
Bron:

Deel deze foto via

Pizza is lekker, maar een eierbal is misschien wel het mooiste product dat bestaat. Dus de basis van de Pizza Groningen is geen tomatensaus, maar die heerlijke ragout die om het gekookte ei zit in de eierbal. Over de ragout gooi je stukjes ei en klaar is Kees. Welke Groningse pizzabakker zet dit op de kaart?!  

3 Pizza Drenthe = met droge worst

Pizza Drenthe = met droge worst
Bron:

Deel deze foto via

Geen salami of ham op je pizza, maar plakjes droge worst. De pizza Drenthe wordt een genot voor iedere worstliefhebber. En zoals je hierboven ziet, wordt-ie soms al gemaakt, dus het kan echt mensen! Zoveel mogelijk droge worst! (En ja, je hebt ook droge worst uit allerlei andere provincies, maar voor mij is droge worst Drents.)

4 Pizza Flevoland = iets met de Urker vistaart

Pizza Flevoland = iets met de Urker vistaart
Bron:

Deel deze foto via

Tsja, Flevoland...wat zullen we eens met jou doen. Je bent een behoorlijk nieuwe provincie en derhalve zijn er niet echt veel streekgerechten. Daar kwamen de heren van Topchef ook achter, tot ze op Wikipedia de Urker vistaart tegen het lijf liepen. Dat bleek een grap, maar waarom geen pizza met makreel, zuurkool en metworst erop? 

5 Pizza Overijssel = iets met Grolsch

Pizza Overijssel = iets met Grolsch
Bron:

Deel deze foto via

Overijssel is ook een lastige provincie, want het bestaat uit Twente en de rest van Overijssel. Omdat ik van bier hou, focus ik me even op Twente, want dan kunnen we lekker Grolsch door het deeg doen. Verder laten we ook alle ingrediënten die we op de pizza doen in bier marineren. De bierpizza dus! 

6 Pizza Gelderland = met rookworst

Pizza Gelderland = met rookworst
Bron:

Deel deze foto via

De Gelderse rookworst in plakjes gesneden op een pizza. Dat is na de droge worst natuurlijk de lekkerste worst die er bestaat. Daarom bestaat de pizza met rookworst waarschijnlijk ook al (zie boven). Maar vanaf nu heet-ie Pizza Gelderland. 

7 Pizza Utrecht = iets met vijfschaft

Pizza Utrecht = iets met vijfschaft
Bron:

Deel deze foto via

Met wat? Vijfschaft. Dat is een gerecht met, hoe kan het ook anders, vijf ingrediënten: wortels, uien, aardappelen, bruine bonen en appels. Nou, die flikker je op een pizza en klaar is je Pizza Utrecht! Voor de stevige trek zullen we maar zeggen. 

8 Pizza Noord-Holland = iets met drugs

Pizza Noord-Holland = iets met drugs
Bron:

Deel deze foto via

Amsterdam ligt in Noord-Holland, dus wiet door het deeg en je hebt je spacepizza. Als je nog wat heftigers wil, strooi je er naast de gebruikelijke ingrediënten wat cocaïne overheen en/of leg je er pilletjes op. Paddo's kan natuurlijk ook nog; zijn net champignons - daarbij, paddopizza bekt wel lekker. 

9 Pizza Zuid-Holland

Pizza Zuid-Holland
Bron:

Deel deze foto via

Omdat Den Haag in Zuid-Holland ligt, wordt de Pizza Zuid-Holland belegd met Haagse hopjes. Voor mensen die van zoet én hartig houden.  

10 Pizza Zeeland = iets met een bolus

Pizza Zeeland = iets met een bolus
Bron:

Deel deze foto via

De Zeeuwse bolus is een prachtproduct en met de ingrediënten kun je ook prima een pizza maken. Kaneel en suiker, waarom niet? Om de vleesliefhebber tevreden te stellen, kwakken we er ook nog wat Zeeuws katenspek op. 

11 Pizza Brabant = iets met worstenbroodjes

Pizza Brabant = iets met worstenbroodjes
Bron:

Deel deze foto via

Ik stel me bij de Pizza Brabant een soort calzone voor met een enorme worst (zonne grote worst jonguh!) erin voor. Eigenlijk het grootste worstenbroodje ooit, maar dan in pizzadeeg. Daar kan Guus Meeuwis wel een mooi liedje over maken. 

12 Pizza Limburg = iets met vlaai

Pizza Limburg = iets met vlaai
Bron:

Deel deze foto via

Een vlaai en een pizza, ze lijken al best wel op elkaar, dus waarom geen vlaaipizza; een pizza met van de geinige vakjes. Je kan er dan van alles in/opdoen, Limburgs zuurvlees bijvoorbeeld. 

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel