Column | Waarom een polonaise precies het tegenovergestelde van gezellig is

"Je kunt niks. Behalve je als een zombie laten meezeulen in die mensenslinger des doods."

Column | Waarom een polonaise precies het tegenovergestelde van gezellig is

Deel dit artikel op

Ooit besloot er eens een zootje Polen achter elkaar aan te gaan lopen in een driekwartsmaat (niet te verwarren met de al even stomme driekwartsbroek) en de polonaise was geboren. Eén van de meest nare momenten uit de wereldgeschiedenis, waar we nog steeds, juist deze dagen, mee te dealen hebben.

Polen, je kent ze van stukadoren en het zich totaal laveloos zuipen aan goedkope wodka, maar wij hier in Nederland moesten nu dus juist weer de polonaise (en ja, die is dus echt Pools; check hier maar) importeren in plaats van die wodkacultuur een plekje binnen de landsgrenzen geven. Want Nederland is een polonaiseland. Laat ons maar lekker geforceerd gezellig achter elkaar aan schuifelen! We doen niets liever.  

Iedereen heeft het weleens meegemaakt, je let even niet en je wordt verzwolgen door een polonaise. Er is weinig tegen te beginnen. Alsof je wordt opgeslokt door een tornado. Of dat ene enge ding uit Stranger Things. Zo sta je nog écht gezellig een biertje te drinken aan de bar; het volgende moment schuifel je plichtmatig achter een dikke Brabander aan. Je wordt erin gezogen. Je bent volstrekt machteloos tegen die allesverslindende slinger van mensen.

Tekst gaat verder onder dit staaltje kindermishandeling. 

Bron:

Deel deze foto via

Ik heb het in bovenstaande alinea niet geheel toevallig over een dikke Brabander. Want er is iets geks aan de hand. Daarvoor moet ik eerst even de twee situaties uitleggen die ervoor kunnen zorgen dat je in een polonaise terechtkomt. Situatie 1: je racistische grapjesoom heeft het niet naar z’n zin op een bruiloft en begint daarom maar een polonaise. Situatie 2: carnaval.

Zelf kom ik uit het noorden van het land en ben ik nog nooit bij situatie 2 aanwezig geweest, maar ik heb me laten vertellen dat daar bovengemiddeld veel Brabanders bij betrokken zijn (op zich al een goede reden om er niks mee te maken willen hebben). En Brabanders gaan er prat op zo gezellig te zijn. Je kan niet met een Brabander praten of binnen een minuut zachte g’t hij je helemaal de moeder dat het allemaal zo gezellig en gemoedelijk is in dat Brabant van ‘m.  

En dat loopt dus de komende dagen massaal de polonaise, de minst gezellige bezigheid die ik kan bedenken na kantklossen op de kringverjaardag van Adolf Hitler en macrameeën op het graf van je oudtante. Je kunt niet praten, je kunt amper drinken. Je kunt niks. Behalve je als een zombie laten meezeulen in die mensenslinger des doods, ondertussen nadenkend over wat je in godsnaam met je leven aan het doen bent en waarom je niet gewoon lekker staat te tanken aan de bar.

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel