UPVISITE | Garnalenvissen op de Waddenzee (spoiler: we vingen er eentje!)

Lekker borrels drinken met garnalen, wat wil een mens nog meer.

UPVISITE | Garnalenvissen op de Waddenzee (spoiler: we vingen er eentje!)

Deel dit artikel op

In UPVISITE gaat Upcoming, jawel, op visite bij allemaal gezellige evenementen, spannende gebeurtenissen of tenenkrommende kringverjaardagen. Aan de hand van vier belangrijke factoren recenseren we ons suf, te weten: bitterballendichtheid, katergeschiktheid, de aaibaarheidsfactor en het hipstergehalte. We beoordelen het evenement niet met saaie sterren of ballen, maar met heuse dansende bananen. In deze editie gaan we garnalenvissen op de Waddenzee. 

Dat zit zo: Hooghoudt had voor z'n relaties (hippe cocktailbartenders en andere horecamensen) drie kotters afgehuurd en voor een leuk dagje uit aan de Noord-Groningse kust gezorgd. Omdat ik in het weekend altijd een paar uur aan een graanjeneverinfuus lig, hadden ze mij ook uitgenodigd. Bovendien...

Deel deze foto via

...was het dus de Dag van de Garnaal (of ja, er hing in Lauwersoog in ieder geval een poster van de Dag van de Garnaal). De zon die scheen, de lucht was blauw; een mooie dag om de zee op te gaan en een aantal garnalen bij hun lurven te grijpen (of is een garnaal één en al lurf?). Het enige wat me een beetje zorgen baarde was dat het tegelijkertijd reddingbootdag was; dat schept niet heel veel vertrouwen als je een schip op moet...maar goed, living on the edge, dus ik ben toch aan boord gegaan, dus daar gaan we...

Deel deze foto via

Nee, geen bitterballen, maar het duimpje gaat toch omhoog en dat komt door de aanwezigheid van, en dit raad je nooit: GARNALEN! Jazeker, ik kan nu al verklappen dat we er op den duur meerdere aan onze hengel hadden hangen. 

Gaat dat garnalenvissen dan met hengels?
, hoor ik je nu denken. Nee, natuurlijk niet, mafkees. Het gaat met netten. En die zaten dus op den duur tjokvol met garnalen - meer dan ik ooit aan dansende bananen kan uitdelen. Omdat ze via een ingenieus systeem meteen gekookt worden aan boord, kun je direct aanvallen. Even pellen - nou ja, dat is best kutwerk - en dan heb je een garnalen zo vers als je ze nog nooit hebt gehad, uiteraard met een borreltje erbij. 

Deel deze foto via

Deel deze foto via

Zeedieren gaan niet door het leven met de reputatie ontzettend aaibaar te zijn, dus qua aaien viel het een beetje tegen. Maarrrrr, er was een krab met dorst! En dat vind ik eerlijk gezegd veel belangrijker dan een beetje aaien. (Na deze foto nam de krab het kruidenbittertje tussen z'n scharen en adte het glaasje, maar daar mocht ik geen beelden van maken, omdat de krab nog geen 18 is.) 

Deel deze foto via

Deel deze foto via

NEE NEE NEE NEE NEE NEE. Het is een boot. Op zee. Met golven enzo. Dat wil je niet met een kater. Aan de andere kant: het waait wel lekker op zee en er was een hangmat; dat is wel ideaal met een kater. Wel jammer dat de hangmat op den duur onderwater ging en er allemaal garnalen in gingen chillen. Dat werd weer goed gemaakt doordat er wel allemaal lekkers aan boord was om op te drinken en je de dag ná het garnalenvissen een kater te bezorgen - als de krab het niet allemaal opzoop tenminste.  

Deel deze foto via

Deel deze foto via

Er waren allemaal cocktailbartenders (ze konden overigens geen garnalencocktail maken, tegenvaller!) dus hipster galore aan boord. Bovendien zag de crew er ook wel hipsterachtig uit. Of is een joggingbroek met laarzen en een Studio Koalabeershirtje niet hipster - ik hou het allemaal niet meer bij hoor jongens. 
Bron:

Deel deze foto via

Komen we bij het aantal dansende bananen dat garnalenvissen op de Waddenzee krijgt. Nou, ik kan het je aanbevelen. We werden keurig weer thuisgebracht door Hooghoudt, wat gezien het aantal genuttigde shotjes ook wel nodig was, en het was ook nog eens leerzaam. Zo leerde ik van de schipper dat garnalen niet zwemmen, maar over de bodem kruipen - ik had geen idee. 

Al met al wilde ik eerst voor het mooie aantal van drie dansende bananen gaan, maar omdat er ook nog een zuipende kreeft opdook, zijn het er toch vier geworden!   

Deel deze foto via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel