UPVISITE | Van haken tot Helwegen: dit seniorenfestival steelt de show!

Een nieuwe parel in festivalland. Lowlands kan wel inpakken.

UPVISITE | Van haken tot Helwegen: dit seniorenfestival steelt de show!

Deel dit artikel op

In UPVISITE gaat Upcoming, jawel, op visite bij allemaal gezellige evenementen, spannende gebeurtenissen of tenenkrommende kringverjaardagen. Aan de hand van vier belangrijke factoren recenseren we ons suf, te weten: bitterballendichtheid, katergeschiktheid, de aaibaarheidsfactor en het hipstergehalte. We beoordelen het evenement niet met saaie sterren of ballen, maar met heuse dansende bananen. In deze editie het seniorenfestival Forever Young in Almere.  

Omdat We Zijn Er Bijna! mijn favoriete tv-programma is, ging ik vandaag langs bij het Forever Young Festival, een festival speciaal voor 65-plussers. Zonder alvast vooruit te lopen op het aantal dansende bananen dat het festival krijgt, kan ik alvast verklappen dat het fantastisch was! Van haken tot Helwegen: waarom dit festival veel toffer is dan Lowlands. Daar gaan we... 

Deel deze foto via

En of er bitterballen waren! Er was een speciale bitterballenkraam. Eat that Lowlands! (Oké oké, daar schijnt ook een speciale bitterballenkraam te zijn geweest, maar vast niet eentje van Van Dobben, die ontegenzeggelijk de lekkerste bitterballen maakt, en ook niet eentje die daarbij nog eens croquetten met c-r-o-q-u-e-t-t-e-n verkoopt.) 

Deel deze foto via

Nog meer bewijs nodig dat Lowlands vergeleken bij het Forever Young Festival totaal in het niet valt? Nou, hieronder zie je de rij in Almere - ook in Biddinghuizen geen onbekend fenomeen. Een rij, vervelend, zou je denken. Ongeduldige mensen die snel naar binnen willen enzo. Niks ervan. Het was de gezelligste rij die ik ooit heb gezien. Iedereen maakte z'n tas zelf al open zodat de beveiliger er even in kon kijken. Een man gaf bij binnenkomst de beveiliger van dienst een hand en heette hem hartelijk welkom. Een andere vrouw zei tegen haar vriendin, op fluistertoon, over de inhoud van haar tas: "Ik heb alleen papieren zakdoekjes, die mogen ze hebben." 

Deel deze foto via

Deel deze foto via

Ja natuurlijk! Zo ongeveer meteen bij binnenkomst liep je tegen een haakcaravan aan met twee aardige mevrouwen erin die proberen mensen bij elkaar te brengen door middel van haken én en passant ook nog eens het het grootste gehaakte kleed aller tijden ooit gaan maken. Dat moet in 2018 gebeuren, in Leeuwarden - de stad is dan Culturele Hoofdstad van Europa. Zul je denken, ach dat zal vast een leuk kleedje worden; nou, het ding moet zes voetbalvelden groot worden in totaal - ja echt!

Nu kun je natuurlijk de gehaakte kleedjes aaien, want dat is van wol en wol vinden we aaibaar, maar de haakmevrouwen uit de caravan verdienen ook een welgemeende aai over de bol. Ze hebben met haken al mensen bij elkaar gebracht die verder niet zo veel sociale contacten meer hadden. Met haken de wereld verbeteren, wie kan dat nou zeggen? Hou je haaks, dames (oké, die van hunzelf hieronder is beter...)   

Deel deze foto via

O ja, ben je nou meer van het breien dan van het haken? Ook geen man overboord, want dan kun je gewoon meehelpen met het breien van de grootste sjaal ooit. 

Deel deze foto via

Een festival is natuurlijk geen festival zonder een paar knallende headliners, en in het geval van Forever Young waren dat behoorlijk aaibare headliners. Zo was er De Hysterische Bingo met Marijke Helwegen (zo noemt ze het zelf hè...). Een groter bingofeest heb je nog nooit meegemaakt. Bij elk getal dat ze draaide, vertelde ze een leuk feitje over zichzelf ("53. Dat getal spreekt mij aan, want zoveel ingrepen heb ik laten doen." en "3. Dat getal spreekt mij aan, want zoveel likdoorns heb ik.") 

Tijdens de bingo ontstond grote commotie toen Marijke de grootst mogelijke problemen had om te bepalen of ze nu balletje 68 of balletje 86 te pakken had. Gelukkig werd dit probleem in de kien (bingograpje voor de kenners) gesmoord door kordaat optreden assistente Amber - het was balletje 86. Amber ontving hiervoor van Marijke een kusje met getuite lipjes, zoals ze het zo mooi zei. 

Je hoort het; dit was een spektakel, waar noch Mumford & Sons, noch Ronnie Flex tegenop kunnen. Nadat er twee keer een balletje op de grond was gevallen (plus de daarbij gepaard gaande oerkreet van Marijke) en er twee valse bingo's vielen te noteren, was het na het magische getal 14 raak voor Rita. Marijke draaide nog even door en niet veel later had de halve zaal bingo. (Vanwege enorme drukte in de tent moet je het even doen met een ingezoomde foto van ver weg.) 

Deel deze foto via

Door naar de tweede headliner, met alweer een foto van ver weg, want ook bij Anita Meyer was het een drukte van belang. Wat wil je ook; ze werd aangekondigd door ambassadeur van het festival en oud-Lingo-presentator Francois Boulanger. In de uit z'n voegen knallende Alpha van Forever Young zong Anita Meyer zich het zweet in haar ondergoed (dit zei ze weer zelf hè; ouderen blijken over een gezonde dosis zelfspot te beschikken). Hoogtepunt van de set vormde haar grootste hit Why tell me why, die ze zelfs inleidde met een Bono-achtige speech over de wereldproblematiek ("Ach waarom, waar gaat het toch heen met deze wereld?"). Nog meer haakjes: (Helemaal onderaan het artikel bewegend beeld en geluid van Anita!) 

Deel deze foto via

Deel deze foto via

Ja natuurlijk, want hoe rustgevend is een gezellig potje haken of breien? Daar valt een serie bingewatchen onder je dekentje bij in het niet. Oké, die hysterische bingo met Marijke Helwegen hakt er misschien even in met een kater, maar hé, katers hebben eigenlijk ook niks met festivals te maken natuurlijk. Je gaat naar een festival om een lekker biertje te drinken, en zoals je hieronder ziet kon dat ook prima op Forever Young.  

Deel deze foto via

Daarnaast was er ook nog de mogelijkheid om een spelletje te doen. Hier zie je een levensgroot Mens-erger-je-niet-bord, maar er was een haast onuitputtelijke bron van vermaak beschikbaar in Almere. 

Deel deze foto via

En er was natuurlijk ook nog gewoon een uitpuilende tent die van de Alpha van Lowlands een leuk kampeertentje maakt. Hossen, klappen, deinen, meezingen, alles! 

Deel deze foto via

Deel deze foto via

Nee hoor, geen moeilijk kijkende baard te bekennen. Alleen maar gezellige senioren die zich niet druk maakten om hun festivalsokken. Gewoon normale sokken, en als er aanleiding toe was steunkousen. Wel was er onderstaande foto op het blokkenschema (nou ja, het was geen blokkenschema, maar toch). Dit is toch schitterend?!  

Deel deze foto via

Net als onderstaand beeld. In de mudvolle Alpha van Forever Young was het druk, en dan ga je dus niet op de schouders bij je man zitten (die is potverdomme ook gewoon een dagje uit), maar ga je op een verhoginkje staan. 

Deel deze foto via

Dat brengt me bij het aantal dansende bananen voor het Forever Young Festival. Uit het lyrische verslag heb je misschien al wel kunnen opmaken dat ik de middag van m'n leven had. Daarom krijgt het festival het maximaal aantal te behalen dansende bananen van vijf, plus nog eens drie per likdoorn van Marijke Helwegen, wat het totaal op maar liefst ACHT welverdiende dansende bananen brengt! Dit alles op een achtergrond van vier advocaatjes met slagroom, omdat ik dit clichébejaardendrankje helaas niet heb gezien op het festival. Maar dat mocht de pret niet drukken, dus ga volgend jaar gezellig met je moeder en/of oma mee naar het Forever Young Festival!  

Deel deze foto via

BONUS: EEN DWDD-MINUUTJE WHY TELL ME WHY VAN ANITA MEYER!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel