Wat is er toch zo leuk aan in een kring zitten? We vroegen het Henk, Ans en Ria

Een diepte-interview met drie kringzitliefhebbers.

Wat is er toch zo leuk aan in een kring zitten? We vroegen het Henk, Ans en Ria

Deel dit artikel op

Het is misschien wel het grootste raadsel van de Nederlandse cultuur: De Kring. Nederlanders van een zekere leeftijd lijken niets liever te doen dan in een rondje naar elkaar te zitten gluren. Omdat het ultieme kringzittelevisieprogramma We Zijn Er Bijna aanstaande maandag weer begint, proberen we hier het enigma van die oerhollandse Kring te ontrafelen middels een diepte-interview via Skype met drie fervente Kringliefhebbers: 
Bron:

Deel deze foto via

Hoi Henk, Ans en Ria. Wanneer hebben jullie voor het laatst kringgezeten?

Henk: "Dat was vorige week vrijdag op de verjaardag van Wim. Ik zat naast Kees en Cees. Cees had net een nieuwe Opel Corsa gekocht en daar hebben we de hele avond over gepraat." 

Ans: "Gisteren. Toen was m'n dochter namelijk jarig. Ik was helemaal klaar voor een avondje kringzitten, maar ze had allemaal rare tafels in de kamer neergezet waar je aan moest staan. De mannen en de vrouwen stonden ook door elkaar heen. Dat is toch niet normaal?! Nou, toen ben ik vertrokken en net zo lang over straat gaan zwerven tot ik ergens grijze mensen in een kring zag zitten. Daar heb ik gewoon aangebeld en heb ik me op de augurk met boterhamworst gestort!" 

Ria: "Ik zit nu in een kring. Met mezelf. Ik ben dol op kringen! Kringkringkringkringkring!" 

Wat is voor jullie het hoogtepunt van een avondje kringzitten?

Henk: "Ja, toch wel het moment dat de drank op tafel komt. Koffie is prima, maar na twee kopjes ben ik er godverdegodver ook wel klaar mee en wil ik zuipen! O, zet dat laatste er maar even niet in trouwens; m'n vrouw Coby leest ook mee..." 

Ans: "Als het roddelen over de buurvrouw van de vriend van de oom van de neef van m'n zus begint. Echt een naar mens is dat." 

Ria: "Alles aan het kringzitten is een hoogtepunt. De kring. Het zitten. Alles!"  

Wat kan het kringzitten voor jullie verpesten?

Henk: "Ik vergeet de onderzetter voor m'n bierglas altijd te gebruiken. Dan ontstaat er een kring in onze houten tafel. Ik vind het zelf wel ironisch, maar m'n vrouw Coby wordt dan woedend. Dat verpest de sfeer wel even." 

Ans: "Als mensen opeens op je plek zitten als je even naar de wc bent geweest. Heel ergerlijk is dat. Je gaat gewoon zitten en daar blijf je dan de hele avond zitten. Dat is het hele concept van De Kring. Daarom voelt iedereen zich op z'n gemak. Gelukkig begrijpen de meeste mensen dat. Maar soms is er iemand die z'n boekje te buiten gaat en met hun kont op jouw voorverwarmde plekje zitten. Meestal zijn dat van die verwende miliniaals, die toevallig op de verjaardag van hun ouders zijn. Bah!"   

Ria: "Niets! Helemaal niets! Hoor je me?! Ik ben zo blij tralalalalala kringetje."      

Zouden jullie nog wel willen leven zonder dat je in een kring kon zitten?

Henk: "Poeh, lastig. Aan de ene kant wil ik niet dood, maar aan de andere kant zit ik ook heel graag in een kring. Ik ga hier nog eens even rustig over nadenken. Misschien is het ook leuk als ik dit in de groep gooi op de volgende kringverjaardag. Al liggen de gespreksonderwerpen eigenlijk wel vast van tevoren. Wordt m'n vrouw Coby naderhand weer boos, dus laat maar..." 

Ans: "Jeetje, wat een morbide vraag zeg! Daar ga ik niet op antwoorden. Ik weet wel dat ik, als ik eenmaal dood ben, een kringbegrafenis wil. Dat iedereen om m'n kist heen gaat zitten en een kopje koffie gaat drinken. Dat lijkt me enig. Een mooier afscheid kan ik me niet wensen. Dat vind je ook morbide? Hoezo?!" 

Ria: "NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE"    

Laatste vraag: snappen jullie dat niet iedereen in een kring wil zitten?

Henk: "Nee, van m'n vrouw Coby mag ik daar geen begrip voor hebben." 

Ans: "Nee, in een kring zitten is toch heel natuurlijk? Je begint er al mee op de kleuterschool; dan vertel je elke ochtend iets tijdens het kringgesprek. Waarom zou je daar als je ouder bent opeens mee stoppen? Omdat we ook niet meer in onze broek poepen, zeg je? Wie zegt dat ik dat niet meer doe!" 

Ria: "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE...sorry, ik was nog niet klaar met nee schreeuwen als antwoord op je vorige vraag, maar ook hier: NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!" 

Dat was het. Bedankt voor jullie tijd Henk, Ans en Ria. Snel weer in de kring!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel