Waarom het Wilhelmus een ontzettend kutvolkslied is

Beter laten we Zanger Rinus een nieuw volkslied schrijven!

Waarom het Wilhelmus een ontzettend kutvolkslied is

Deel dit artikel op

Vanochtend een lek vanuit de formatie voor een nieuw kabinet. Het blijkt dat ze allemaal superbelangrijke dingetjes hebben afgesproken! Zo krijgen leerlingen binnenkort volksliedles. Maar kunnen we dat hele Wilhelmus niet beter afschaffen en iets nieuws verzinnen? (JA!) Lees hieronder maar wat er allemaal mis mee is... (en hoe we er heel simpel voor kunnen zorgen dat iedereen wél een volkslied iedere ochtend met een brede glimlach aanheft) 

1 We eren de Koning van Spanje, terwijl Spanje eren wel 't laatste is...GRMBL

We eren de Koning van Spanje, terwijl Spanje eren wel 't laatste is...GRMBL
We eren de Koning van Spanje, terwijl Spanje eren wel 't laatste is...GRMBL
Bron:

Deel dit GIFje via

Het eerste couplet eindigt met 'En de Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd'. Ik weet heus wel dat dat met vroegaaaahhh te maken heeft, toen we er tachtig jaar over deden om de Spanjaarden te verslaan, maar weet je: nog maar zeven jaar geleden lukte het in slechts 120 minuten niét om de Spanjaarden te verslaan en daarom is het eren van de Koning van Hispanje - nota bene iedere keer voordat we gaan voetballen! - wel heel erg zout in de wonden strooien. Een beetje zelfspot is mooi, maar we zouden natuurlijk eigenlijk een volkslied moeten hebben waarin we de teen van Cassillas vervloeken en niet de Koning van Hispanje eren!  

2 Behalve over die Koning van Spanje zingen we ook nog dat we Duits bloed hebben

Behalve over die Koning van Spanje zingen we ook nog dat we Duits bloed hebben
Bron:

Deel deze foto via

Dat kan voor Willy dan misschien wel gedeeltelijk kloppen, maar voor de rest: hoeveel Nederlanders zie je met behulp van een braadworst een kuil graven waar vervolgens een dikke BMW in wordt geparkeerd? Precies, helemaal niemand met een Nederlands paspoort doet dat. We zijn niet van Duitsen bloed!  

3 Er staan een hele hoop rare woorden in de tekst van het Wilhelmus

Er staan een hele hoop rare woorden in de tekst van het Wilhelmus
Bron:

Deel deze foto via

Wat betekent bijvoorbeeld 'Een Prinsen van Oranje ben ik vrij, onverveerd'? Onverveerd, wat is dat? Ik weet nog goed - of misschien heb ik het gedroomd... - dat er ooit een voetballer was die zong 'Een Prinsen van Oranje ben ik zo ongeveer'. Je kunt 'm het - of mijn droom - niet kwalijk nemen...

4 En er staat ook nog een hele hoop God in het Wilhelmus

En er staat ook nog een hele hoop God in het Wilhelmus
Bron:

Deel deze foto via

In het eerste couplet nog niet, maar in de overige vijftien coupletten word je ermee doodgegooid, terwijl minimaal de helft van het Nederlandse volk helemaal niet gelooft in een bebaard mannetje dat op een wolk zit met een oranje petje op. Zinnen als 'Maar God zal mij regeren', 'Mijn schild ende betrouwen, zijt gij, o God, mijn Heer' en 'Na 't zuur zal ik ontvangen van God mijn Heer dat zoet' zijn niet echt zinnen waar veel Nederlanders iets mee hebben.   

5 De tekst is dus waardeloos, maar dat geldt nog veel meer voor de muziek

De tekst is dus waardeloos, maar dat geldt nog veel meer voor de muziek
De tekst is dus waardeloos, maar dat geldt nog veel meer voor de muziek
Bron:

Deel dit GIFje via

Kijk dan hierboven hoe de Italiaan Gianluigi Buffon lekker meeschreeuwt. Zij hebben een volkslied dat je oppept, waar je vrolijk van wordt. Wij moeten het doen met een treurmars die je nog niet op je begrafenis zou draaien. 

6 Dus polletiek, laat Zanger Rinus een nieuw, gezellig volkslied schrijven

Dus polletiek, laat Zanger Rinus een nieuw, gezellig volkslied schrijven
Bron:

Deel deze foto via

Weet ik veel, 'Met Willy op de scooter' of 'Hey Maxima'. Zanger Rinus komt vast met een fantastisch lied op de proppen dat iedereen de hele dag staand wil zingen. Buma en formatiekornuiten blij, wij blij, Zanger Rinus blij, iedereen blij!   

Volg Upcoming op Instagram

Download de
Upcoming app

Of ga met je smartphone naar upcoming.nl/app

Lees het volgende artikel