UPVISITE | Waarom je absoluut een keer aan een sjoeltoernooi moet meedoen

Sjoeluhhh!

UPVISITE | Waarom je absoluut een keer aan een sjoeltoernooi moet meedoen

Deel dit artikel op

In UPVISITE gaat Upcoming, jawel, op visite bij allemaal gezellige evenementen, spannende gebeurtenissen of tenenkrommende kringverjaardagen. Aan de hand van vier belangrijke factoren recenseren we ons suf, te weten: bitterballendichtheid, katergeschiktheid, de aaibaarheidsfactor en het hipstergehalte. Vandaag: het Gronings Kampioenschap Sjoelen dat afgelopen vrijdag plaatsvond in, en dit geloof je nooit, Groningen. Oké, daar gaan we. Hoeveel dansende bananen krijgt sjoelen van ons?       

Deel deze foto via

Bitterballen? Wie heeft er bitterballen nodig als er sjoelstenen zijn?! Ik geloof dat ik wel ergens in een ooghoek een snackschaal langs heb zien komen tijdens het toernooi, maar ik was volledig gefocust op die prachtige ronde stenen en de gleufjes waar ze naar binnen moesten glijden (wat overigens resulteerde in drie keer een score boven de honderd in de poulefase; schouderklopje voor mezelf!) Zoals je hieronder kunt zien in een prachtige gefotoshopte animatie heb je ook helemaal niks aan bitterballen tijdens het sjoelen. Daarnaast zie je hoe ik één probeer te worden met de sjoelsteen, voor het ultieme sjoelgevoel.    

Deel deze foto via

Bovendien bedoelen we het bitterballencriterium overdrachtelijk: hoe zat het met de sfeer?, staat er eigenlijk. Nou de sfeer was ongeëvenaard. De sjoelstenen werden letterlijk de gleuven ingeschreeuwd. Tijdens de finale werd de edele sjoelsport massaal toegezongen (sjoeluhhh, sjoeluhhh, sjoeluhhh...), was er een wave, en waren er zelfs sjoeligans actief (Groningen, sjoeligans!) Sjoelen zoals sjoelen bedoeld is. Een sjoelfeest voor jong en oud. En daarom gaat het duimpje de lucht in!  

Deel deze foto via

Je kreeg er in ieder geval wel een kater van, want sjoelen is net als darts een sport die zich uitstekend laat combineren met het in grote hoeveelheden achteroverslaan van bier. Maar sjoelen met een kater is misschien een minder idee: er is veel geluid van tegen elkaar ketsende sjoelstenen en dat klinkt met een kater alsof er een meter naast je honderd heipalen in de grond worden geramd. Maar omdat dit Gronings Kampioenschap in een oude watertoren was, en water natuurlijk het ultieme middel tegen een kater is, gaat het duimpje toch omhoog.  
Bron:

Deel deze foto via

(Ik was dus lekker bier aan het drinken, dus verder dan m'n telefoon omhoog gooien en op het klikknopje drukken kwam ik niet; daarom ernaast ook nog een wiki-foto van de sjoelwatertoren.) 

Deel deze foto via

Er was aan alles gedacht: er zaten mannen met een bivakmuts achter een tafeltje om te aaien. Je kon er ook voor kiezen om het opgezette dier voor hen te aaien. Onlogisch? Welnee! Zeg je sjoelen, dan zeg je mannen met een bivakmuts achter een tafeltje met een opgezet dier erop. Hou je niet van mannen met bivakmutsen op, of zijn die er om de een of andere rare reden niet op het sjoeltoernooi van jouw keuze, dan kun je er in het kader van één worden met de sjoelsteen ook voor kiezen om die te aaien. Hoe het ook zij; de duim gaat weer omhoog!  

Deel deze foto via

Deel deze foto via

Zolang je sjoelen nog niet schrijft als zjoellen, je niet met steigerhouten stenen speelt en er geen moeilijk kijkend mannetje achter een pick-up ingewikkelde loungemuziek staat te draaien, is sjoelen nog niet overgenomen door de hipstergemeenschap. En dat was dus ook niet zo. In plaats daarvan liep er iemand rond met dit fantastische logo op z'n shirt. Kijk nou, een soort nar die op een sjoelsteen over een sjoelbaan glijdt! Later gaf de meneer die dit shirt droeg na de finale nog een sjoeldemonstratie en kukelde hij de stenen met het grootste gemak in welke gleuf hij maar wilde - wat ervoor zorgde dat de lofzang 'Hij is de Messi van het sjoelen, Messi van het sjoeluhhhhh, hij is de Messi van het sjoeluhhh' uit volle borst voor hem gezongen werd. Een mooi einde aan een heerlijke sjoelavondje. 

Deel deze foto via

EINDSCORE: een max van 5 DANSENDE BANANEN op 'n achtergrond van 23 SJOELSTENEN!

EINDSCORE: een max van 5 DANSENDE BANANEN op 'n achtergrond van 23 SJOELSTENEN!

Deel deze foto via

Ik kwam dansende bananen tekort om dit unaniem belachelijk succesvolle evenement mee te belonen, en daarom heb ik er nog 23 sjoelstenen bovenop gedaan. Bindend advies: zoek of er een sjoeltoernooi bij jou in de buurt is en doe mee, of organiseer het anders zelf!  

P.S. Hier nog een mooie sjoelaftermovie voor meer sjoelsfeer

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel