Deze 6 nieuwe spelregels zorgen ervoor dat voetbal weer leuk wordt

En dat is echt waar, want op initiatief van Dagblad van het Noorden werd 't gisteren getest in Groningen. Het werkte!

Deze 6 nieuwe spelregels zorgen ervoor dat voetbal weer leuk wordt

Deel dit artikel op

Voetbal is door defensieve tactieken, tijdrekken en ander spelvertragend gedoe vaak niet om aan te zien (en ik ben echt een voetballiefhebber; doe het al sinds m'n zesde). Dat bleek vooral tijdens het afgelopen - gaaaaaaaap - EK. Weet je nog, die 120 minuten durende marteling die Portugal-Kroatië heette? (Sorry dat ik je er weer aan herinner...)  
Bron:

Deel dit GIFje via

Dat NOOIT MEER, moet ook hoogleraar sportstatistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen Gerard Sierksma gedacht hebben. Hij bedacht zes nieuwe spelregels die het spel attractiever moeten maken en Thijs de Jong, een zeer invloedrijke en belangrijke sportjournalist van Dagblad van het Noorden, zette een wedstrijd met de nieuwe regels op touw tussen tweedeklassers The Knickerbockers en Groen Geel. Ik ging kijken en wil alle zes regels asap invoeren. Dit zijn de regels...    

1 Onbeperkt wisselen

Onbeperkt wisselen
Onbeperkt wisselen
Bron:

Deel dit GIFje via

En de scheids hoeft geen toestemming te geven en het spel ligt niet stil bij de wissel. Tijdrekken met wissels kan dus niet meer. Geen zielige voetballers meer die er in 89ste minuut nog in moeten van hun bange trainer. Alleen daarom al invoeren.  

2 Inworp (inrol), corner en vrije trap op jezelf nemen

Inworp (inrol), corner en vrije trap op jezelf nemen
Inworp (inrol), corner en vrije trap op jezelf nemen
Bron:

Deel dit GIFje via

Weg met die spelvertragende ingooi uit de nek (en dat ze dan heel lang staan te kijken of er iemand vrijstaat en als dat niet zo is, dat ze dan de bal aan een nieuwe ingooier geven, grrrrrrr). Veel beter is het om 'm even op jezelf te rollen en dan gelijk door te voetballen. Het is toch potverdomme voetbal! Deze nieuwe regel werkte gisteren als de spreekwoordelijke tiet. Ook bij vrije trappen zag je dat het spel veel sneller doorging. Dit weekend nog invoeren KNVB! 

3 Geen buitenspel in de laatste zestien meter

Geen buitenspel in de laatste zestien meter
Geen buitenspel in de laatste zestien meter
Bron:

Deel dit GIFje via

Staan er twee spelers van de verdedigende partij (meestal sowieso de keeper) in de zestien of het verlengde daarvan, dan kunnen de spelers van het aanvallende team niet meer buitenspel staan. De bus parkeren voor het doel kan niet meer - of wordt in ieder geval ontmoedigd. Bovendien kunnen aanvallers, zo bleek gisteren, er handig op inspelen als er wel een verdediger in de zestien staat.     

4 De bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied

De bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied
De bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied
Bron:

Deel dit GIFje via

Zorgde er gisteren voor dat spelers naar voren gaan denken. Niet meer op de automatische piloot een balletje terug op de keeper, maar de laatste man dribbelde de bal vaak - omdat het moest - het middenveld in (hoi Ajax, letten jullie op?) En wat denk je? Daar kwamen allemaal leuke aanvallen uit voort. Hup voetbal!  

5 Tijdstraf bij gele kaart

Tijdstraf bij gele kaart
Tijdstraf bij gele kaart
Bron:

Deel dit GIFje via

Omdat de jongens van The Knickerbockers en Groen Geel allemaal lieverds zijn, hoefde de scheids niet naar z'n borstzakje te grijpen. Maar het principe is natuurlijk hartstikke logisch: je wordt direct gestraft voor een vergrijp en niet een wedstrijd later.  

6 De keeper mag de bal niet meer vangen

De keeper mag de bal niet meer vangen
Bron:

Deel deze foto via

Deze regel kon vooraf op de meeste weerstand rekenen in de toch wat conservatieve voetbalwereld - vooral bij de wat oudere voetballiefhebber (met wat minder respect: voetbalfossielen). Zo vindt Arno Vermeulen het een idioot idee, omdat de keeper juist in het doel staat om een bal te vangen (ja, dat is echt Arno z'n argument) en het juist mooi is om een keeper een bal stijlvol te zien vangen.  
Bron:

Deel deze foto via

Maar beste Arno, dat vangen is toch ook maar gewoon iets wat we ooit zelf bedacht hebben? En een keeper die een bal wegstompt ziet er toch ook prachtig uit (zie de foto boven je, Arno). Dan over naar de argumenten: gisteren bleek dat juist deze regel het spel versnelt en attractiever maakt. Niet meer dat stuiteren voor de uittrap en iedereen weer in z'n positie laten komen, maar meteen door. Spektakel, actie (zonder dat het kolderiek werd). Zo hoort voetbal te zijn! 

Hier nog even het filmpje dat Dagblad van het Noorden voor het duel maakte

Meer weten? Zaterdag publiceert Thijs de Jong zijn bevindingen, en die van de spelers, trainers en Gerard Sierksma, in een groot artikel. Lees even op Blendle, of koop die krant als je in Groningen of Drenthe woont.  

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel