We moeten terug naar de zestiende eeuw: toen ontbeet iedereen met bier!

Klopt het cliché 'vroeger was alles beter' dan toch?

We moeten terug naar de zestiende eeuw: toen ontbeet iedereen met bier!

Deel dit artikel op

Onlangs las ik een stuk uit de Brabantse regionale krant BN De Stem via Blendle. Eten in het Breda van 1550 was de kop. Maar mijn interesse was meer gewekt door de intro, waarin viel te lezen dat Willem van Oranje, onze Vader des Vaderlands, net als veel van zijn tijdgenoten ontbeet met bier. Mijn nog niet door de drank aangetaste hersencellen maakten direct overuren. Mijn lever begon zich te roeren. Het water liep me in de mond. Mijn lichaam schreeuwde kortom: TERUG NAAR DE ZESTIENDE EEUW! 
Bron:

Deel deze foto via

Want wat is er in vredesnaam verkeerd gegaan in de evolutie van de mens dat er nu types zijn die de dag beginnen met een spinazieshake en zelfgemaakte granola, terwijl iedereen zo'n vijfhonderd jaar geleden nog de dag begon met een gezellig biertje? Nota bene onze eigen Vader des Vaderlands gaf het goede voorbeeld! Het verklaart ook meteen die rare kragen die ze in die tijd droegen.  
Bron:

Deel deze foto via

Dat ding stelt natuurlijk een schuimkraag voor. Alle gezellige bierontbijters droegen zo'n ding. Ook handig als je morst tijdens je negende ontbijtbiertje; worden je kleren niet nat. De reden dat ze in de zestiende eeuw met bier ontbeten, is trouwens iets minder gezellig: het water was niet veilig genoeg. Maar het verklaart wel waarom die Hertog Jan zo bezopen als een aap op het etiket staat.     
Bron:

Deel deze foto via

De Hertog was natuurlijk ook een bierontbijter. Dit portret is gemaakt nadat hij al vanaf 's ochtends lekker aan het bier zat. En hij was absoluut niet de enige. 
Bron:

Deel deze foto via

Kijk deze jongens nou eens gezellig ontbijten. Dat wil jij toch ook met je vrienden?   
Bron:

Deel deze foto via

Dus, hup Willy, doe je oude bijnaam Prins Pils weer eens eer aan, treed in de voetsporen van je overoveroverovergrootvader en vaardig een Koninklijk decreet uit dat iedereen verplicht tot minimaal twee keer per week ontbijt met bier!

Volg Upcoming op Instagram

Download de
Upcoming app

Of ga met je smartphone naar upcoming.nl/app

Lees het volgende artikel