Upcoming checkt: kunnen Smurfen eigenlijk wel echt door een waterkraan?

En we nemen ook de andere beweringen van Vader Abraham en de Smurfen uit het lied onder de loep.

Upcoming checkt: kunnen Smurfen eigenlijk wel echt door een waterkraan?

Deel dit artikel op

Iedereen kent 't: Het Smurfenlied uit 1977

Een lied waarin Vader Abraham en de Smurfen nogal wat boude stellingen poneren. Een kleine veertig jaar na het uitbrengen van de single is het hoog tijd om te kijken of we in die veertig jaar niet totaal op het verkeerde been zijn gezet door Vader Abraham en zijn blauwe vriendjes - Upcoming, altijd bovenop het nieuws!

1 "Dit is een lied met een leuk refrein" ("Jullie zijn groot en wij zijn klein")

Nou, Vader Abraham, dat valt wel mee. Zo'n leuk refrein is het niet. Het bestaat uit 'Jalalalalalalalalalalalalalalalalalala' en wordt gezongen door een zingende baard met bolhoed en een paar blauwe onderkruipsels (die dus inderdaad klein zijn) met een heliumverslaving. Het blijft veel langer dan goed voor je is in je hoofd zitten. Kijk maar, Vader Abraham kijkt zelf ook al behoorlijk geïrriteerd/moedeloos vanwege die opgevoerde heliummormels.
Bron:

Deel dit GIFje via

2 "Doen jullie iets wat wij niet durven?" "Ja, want wij zijn echte smurfen"

Klassiek voorbeeld van de drogreden circulus in probando, oftewel een cirkelredenering: wat nog bewezen moet worden (dat smurfen iets doen wat wij niet durven), wordt door de smurfen 'bewezen' door de de stelling 'want wij zijn echte smurfen', die wat hen betreft impliceert dat ze van alles durven.
Bron:

Deel deze foto via

   

3 "Kunnen jullie door een waterkraan?" "Ja, wij kunnen door een waterkraan"

Stel dat Smurfen al zo lang hun adem in kunnen houden en klein genoeg zijn om door een waterleiding te kunnen, dan wacht aan het einde van de kraan een nare verrassing: het filter. Tenzij ze smurfenspaghetti willen worden, kunnen Smurfen dus NIET door een waterkraan.
Bron:

Deel deze foto via

4 "Kunnen jullie ook blokfluit spelen" "Ja, daar kunnen wij ook op spelen"

Een beetje een rare - als je er met een dirty mind naar kijkt zelfs dubbelzinnige - vraag van Vader Abraham. Maar onderstaande beelden bewijzen dat ze het kunnen, al krijgen ze wel hulp van Vader Abraham. (Ook een belangrijke vraag: hoeveel drugs heeft die Smurf achter de blokfluitspelende Smurf eigenlijk gehad?)
Bron:

Deel dit GIFje via

5 "Waar komen jullie toch vandaan?" "Waar de smurfenhuisjes staan"

Oké. Prima, stelletje bijdehante Smurfen. Als ik Vader Abraham was, dan had ik na zo'n nietszeggend kutantwoord m'n bolhoed afgezet, jullie er ingezet en het ding een eind weggefrisbeed. (En waarom zingen die Smurfen eigenlijk niet "Uit de kut van Tante Sjaan", zo kennen wij het toch allemaal?)
Bron:

Deel deze foto via

6 "Gaan jullie met die muts naar bed?" "Ja, die wordt niet afgezet"

Als Vader Abraham met 'die muts' niet Smurfin bedoelt, dan zijn de daaropvolgende zinnen in het lied de gekste ooit: "Gaan jullie net als wij ook slapen?" "Nee, wij moeten driemaal gapen". Dus Smurfen liggen de hele nacht met hun mutsje op in bed om daar driemaal te gapen? Crazy! (Als 'die muts' wel Smurfin is: go smurfen! Lekker de hele nacht met Smurfin smurfen, lekker hoor!)
Bron:

Deel deze foto via

7 Conclusie

Hoewel ze een hoop aantoonbare bullshit zingen in hun liedje zou dat verhaal van Vader Abraham en De Smurfen toch best eens waar kunnen zijn...
Bron:

Deel dit GIFje via

Volg Upcoming op Instagram

Download de
Upcoming app

Of ga met je smartphone naar upcoming.nl/app

Lees het volgende artikel