Upcoming checkt: kloppen de teksten van Frans Bauer eigenlijk wel?

Hoog tijd dat de teksten van Frans Bauer eens onder de wetenschappelijke loep worden gelegd. Factchecken!

Upcoming checkt: kloppen de teksten van Frans Bauer eigenlijk wel?

Deel dit artikel op

1 Uit: Als sterren aan de hemel staan

Uit: Als sterren aan de hemel staan
Bron:

Deel deze foto via

Upcoming beoordeelt alles afwegende deze tekst als: HALF WAAR. Het deel over de sterren klopt, al was het voorbehoud 'als' niet nodig geweest. Galileo Galilei en anderen hebben daar al genoeg over geschreven: er staan ontegenzeggelijk sterren aan de hemel. Over de temperatuur van woorden is echter geen wetenschappelijke literatuur voorhanden. Hij koppelt de temperatuur van die woorden vervolgens aan zijn eigen gevoel. Maar ook over de gevoelstemperatuur van woorden is niets bekend.      

2 Uit: Op rode rozen vallen tranen

Uit: Op rode rozen vallen tranen
Bron:

Deel deze foto via

Upcoming beoordeelt alles afwegende deze tekst als: GROTENDEELS ONWAAR. Als je boven een bos rode rozen hangt en je moet huilen, dan is het aannemelijk dat die tranen op de rozen vallen. Maar dan gaat het mis: de rozen gaan praten. Ze maken zelf min of meer een einde aan een relatie. Frans, als je weg wil bij Maris, wees dan ook een vent! Zeg het zelf en verschuil je niet achter pratende rozen!  

3 Uit: Skippybal

Uit: Skippybal
Uit: Skippybal
Bron:

Deel dit GIFje via

Upcoming beoordeelt deze tekst als: ONWAAR. Dat Frans wil springen op zijn skippybal kun je in het gifje zien. Maar vervolgens wil hij 'blijven jumpen totdat hij knalt', maar ook 'heerlijk zweven door de lucht'. Daar gaat het mis. 1) Je kunt helemaal niet zweven op een skippybal. Het ding komt weer terug als je er op zit. (Meer uitleg, zie het werk van Newton.) 2) Zelfs als Frans over een magische zwevende skippybal beschikt: hoe kun je heerlijk zweven als-ie is geknald? Zucht, inderdaad.   

4 Uit: De Luchtballon

Uit: De Luchtballon
Bron:

Deel deze foto via

Upcoming beoordeelt alles afwegende deze tekst als: HALF WAAR. Z'n ballonvaart rond de wereld is op zich niet onmogelijk, maar Frans romantiseert het in deze tekst wel heel erg. Het is erg gevaarlijk en je moet er een ervaren ballonvaarder voor zijn. Voor zover wij weten, is Frans dat niet. En als je de wereld rond gaat, kun je eigenlijk ook niet op zoek naar een paradijs, want je moet de wereld rond en dus kom je op precies dezelfde plek weer terug, die je bij vertrek nog geen paradijs vond.   

5 Uit: De Regenboog

Uit: De Regenboog
Bron:

Deel deze foto via

Upcoming beoordeelt alles afwegende deze tekst als: ONWAAR. Een regenboog is slechts een optisch verschijnsel dat waargenomen kan worden als de zon tegen een nevel van waterdruppels aan schijnt. Je kunt er niet naar toelopen. En dan zou er bij dat optische verschijnsel óók nog een zevende hemel wachten. Onzin. Net of zo'n zevende hemel niets beters te doen heeft dan wachten bij een optisch verschijnsel! Kletskoek dus.   

6 Uit: Al duurt de nacht tot morgenvroeg

Uit: Al duurt de nacht tot morgenvroeg
Bron:

Deel deze foto via

Upcoming beoordeelt alles afwegende deze tekst als: ONWAAR. Een nacht duurt tot de ochtend zich weer aandient, dus het woordje 'al' hoort er niet voor te staan. Maar in de volgende zinnen over tijd gaat het écht helemaal mis. Frans beweert niet op de tijd te letten, maar weet toch dat de secondes op de één of andere manier niet lang genoeg duren - ook al wonderlijk, want het begrip tijd leent zich volgens ons niet echt voor een waardeoordeel; het is er gewoon.   

7 Uit: Ratatadadada

Uit: Ratatadadada
Uit: Ratatadadada
Bron:

Deel dit GIFje via

Upcoming beoordeelt alles afwegende deze tekst als: WAAR. Hier is geen speld tussen te krijgen. Een waarheid als een koe, ratatadadada. 
CONCLUSIE: Regenbogen, luchtballonnen, skippyballen... Frans heeft een erg grote fantasie en neemt over het algemeen een loopje met de waarheid. Ratatadadada.  

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel