Praten met dieren en 9 andere dingen die zo fantastisch aan Otje waren

"Otje, ik ben Otje, en m'n vader die heet Tos..."

Praten met dieren en 9 andere dingen die zo fantastisch aan Otje waren

Deel dit artikel op

Otje is een icoon van de Nederlandse jeugd van de jaren 90: of je nou de boeken van Annie M.G. Schmidt las of de serie keek. Inmiddels werd deze serie 18 jaar geleden voor het eerst uitgezonden (voel je je al oud?!?!?) - tijd voor een tripje down memory lane dus!

1 Je kent het intromuziekje vast nog van begin tot eind

"Otje, ik ben Otje, en mijn vader die heet Tos...". Nu gaat dit vast de hele dag nog in je hoofd zitten, maar geloof me, je wordt er heel vrolijk van (het eerste uur tenminste). Buiten dat is het introfilmpje ook heel leuk om terug te kijken: geniet van het budget-level van de credits en de oh-zo bekende Annie M.G. Schmidt prenten waar naar verwezen wordt.

2 Het was altijd ontzettend jaloersmakend dat Otje met dieren kon praten

Het was altijd ontzettend jaloersmakend dat Otje met dieren kon praten
Het was altijd ontzettend jaloersmakend dat Otje met dieren kon praten
Bron:

Deel dit GIFje via

Want wie wilde dat nou niet als kind? (Of als tiener, of als volwassene eigenlijk ook...) Otje had twee muizenvrienden, Lodewijk en Suzie. Deze haalden altijd veel kattenkwaad uit, en waren bijvoorbeeld de reden dat Tos aan het begin van de serie ontslagen werd. Dan waren er ook nog Kwark de kraai en Toep de mus, die Tos graag aan papieren wilden helpen. Komt het allemaal al weer een beetje naar boven?

3 Otje en Tos hadden de leukste vader-dochterrelatie ooit

Otje en Tos hadden de leukste vader-dochterrelatie ooit
Otje en Tos hadden de leukste vader-dochterrelatie ooit
Bron:

Deel dit GIFje via

Baanbrekend ook, eigenlijk - Madelief, Desie, en de meeste Nederlandse tv-kinderen hadden alleenstaande moeders. Deze serie portretteerde juist een hele sterke band tussen vader en dochter. In de aflevering van bovenstaand gifje krijgen ze "spiegels van malkander", waarin ze elkaar kunnen zien. Lief toch!!! (en het komt later in de serie ook nog eens supergoed van pas)

4 Je wilde door Otje stiekem ook wel graag in een blauw Citroën-busje wonen

Je wilde door Otje stiekem ook wel graag in een blauw Citroën-busje wonen
Je wilde door Otje stiekem ook wel graag in een blauw Citroën-busje wonen
Bron:

Deel dit GIFje via

Eigenlijk valt nu het kwartje pas dat Otje en Tos a. dakloos waren, b. illegaal waren (want ze hadden geen papieren), en c. absoluut geen geld hadden. Maar als kind zag je natuurlijk alleen maar het supercoole blauwe busje, een meisje dat niet naar school hoefde en met dieren kon praten! Maar de tv-serie haalde eigenlijk best wel veel serieuze problemen aan..

5 Zoals dat Tos tegen zijn wil in in een gesticht gestopt werd

Zoals dat Tos tegen zijn wil in in een gesticht gestopt werd
Zoals dat Tos tegen zijn wil in in een gesticht gestopt werd
Bron:

Deel dit GIFje via

En helemaal volgestopt werd met kalmerende middelen. Tos had namelijk een agressieprobleem (of 'driftigheid', zoals het in de show voornamelijk werd aangeduid), wat voor veel problemen zorgde. Kortom: Tos was eigenlijk helemaal niet zo'n bekwame vader, maar hij deed zo zijn best dat het voor je gevoel eigenlijk niets uitmaakte.

6 En dat Tos op zeereis gestuurd zou worden zonder Otje

Want er mochten geen vrouwen op dat schip... Gelukkig kregen Otje en Tos van Juffrouw Twiddel "Malkanders", een soort spiegel waarin vader en dochter elkaar toch konden zien. Tos maakte op het schip 'Kaapse raasdonders' voor de bemanningsleden. Volgens Wikipedia bestaat dit gerecht uit kapucijners, ui en spek, en zou het helpen tegen liefdesverdriet (en winderigheid veroorzaken). Dit gerecht is trouwens tevens uitgegeven in een kookboek nadat het in Otje verscheen!

7 Als iemand "hij doet het niet" zegt, zit dit gelijk weer in je hoofd

Tos had geen papieren, want die waren kwijtgeraakt in "het computergebouw". Hierdoor werkte Tos aan het begin dus "illegaal" in een hotel en verdiende onder het minimumloon (zoals ik zei, een kinderserie met radicale onderwerpen). Toen Tos eenmaal naar "het computergebouw" ging om papieren te regelen, was de computer kapot. Een heel gebouw toegewijd aan computers en de computer die er staat is kapot?!?!?!

8 Otje had (bijna) de hele serie dezelfde outfit aan en dat was helemaal oké

Otje had (bijna) de hele serie dezelfde outfit aan en dat was helemaal oké
Otje had (bijna) de hele serie dezelfde outfit aan en dat was helemaal oké
Bron:

Deel dit GIFje via

Als je aan Otje denkt, dan denk je natuurlijk aan het korte groene broekje, het streepjesshirt, en het oranje vest. Verder had otje een leuk kort kapsel (fuck de gendernormen!!!). Je realiseerde je dan ook pas dat ze de perfecte tomboy was toen ze door haar duffe nette tantes in een jurk werd gehezen. Een Annie M.G. Schmidt verhaal zonder duffe nette tantes was trouwens natuurlijk niet compleet. 

9 Otje is 13 jaar na de serie trouwens ook nog naakt op het scherm verschenen

Otje is 13 jaar na de serie trouwens ook nog naakt op het scherm verschenen
Bron:

Deel deze foto via

Oké, dat is misschien een beetje misleidend. Anne Rats, de actrice die Otje vertolkte heeft nog een klein rolletje in All Stars 2: Old Stars gespeeld als medewerkster op de nudistencamping in Duitsland waar de gasten van All Stars per ongeluk terechtkomen. (Dat leuke stukje trivia kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje!)

10 En goed nieuws: je kan al Otjes avonturen herbeleven!

En goed nieuws: je kan al Otjes avonturen herbeleven!
En goed nieuws: je kan al Otjes avonturen herbeleven!
Bron:

Deel dit GIFje via

Want in de wondere wereld van het web is natuurlijk met de juiste skills alles terug te vinden (en dat stukje heb ik alvast even voor je gedaan). Dus als je je bijvoorbeeld een middagje verveelt, of als je Otje gewoon heel erg mist: de hele serie staat op de website van NPO

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel