Dit is wat elk Nederlands meisje vroeger op zaterdag in de Fancy las

In de tijd dat "hunk" nog een geaccepteerd woord was om een mooie man mee te beschrijven.

Dit is wat elk Nederlands meisje vroeger op zaterdag in de Fancy las

Deel dit artikel op

Lang, lang geleden (zo'n 16 jaar, ongeveer) voordat het internet ons leven overnam, las iedereen nog tijdschriften. En er was één tijdschrift dat elk Nederlands meisje wel kende: de Fancy. Hier vergaarde jij altijd de schokkende 'waargebeurde' verhalen, vond jij posters van halfnaakte 'hunks' (zodat je niet op de familiecomputer hoefde te zoeken), deed jij 'kwissen' (de Fancy-spelling), en las jij superstiekem alles over seks.

1 In januari 2002 zag de wereld er voor meisjes ongeveer zo uit

In januari 2002 zag de wereld er voor meisjes ongeveer zo uit
Bron:

Deel deze foto via

Liv Tyler was groot genoeg om een interview met haar op de cover aangekondigd te krijgen. De 100% "hunk" was Jason-Lifehouse-Wade (na even googelen blijkt dit de frontman van een alternatieve Christelijke band te zijn, en hij is nog steeds actief! ). De "voetstukken" van toen waren onder andere Doc Martens met de Britse vlag (rip EU) en puntlaarzen met minihakjes. Die wilde jij toen natuurlijk megagraag, maar je bent nu wel dankbaar dat het toen niet mocht van je moeder.

2 De Fancy was het tijdchrift waar jij alles te weten kwam over seks enzo

De Fancy was het tijdchrift waar jij alles te weten kwam over seks enzo
Bron:

Deel deze foto via

Hoewel je altijd meteen naar deze verhalen bladerde zodra er een nieuw nummer uit was, schaamde je je kapot als er zo overduidelijk op de voorkant stond dat er een rubriek over SEX(!) inzat. Net als tienerjongens met een Playboy probeerde je dit nummer dan ook een beetje te verbergen zodat je ouders het niet zagen. Tegelijkertijd maakte dat het ook wel extra spannend. Want op je twaalfde is dit essentiële informatie natuurlijk.

3 Dit overschaduwt overigens bijna de meest fantastische headline ooit

Dit overschaduwt overigens bijna de meest fantastische headline ooit
Bron:

Deel deze foto via

Laat me je even terugbrengen naar wat er in 2004 zoal gaande was: Britney's film Crossroads was net uitgekomen, waarin ze de verandering onderging van perfecte All-American Girl naar "not a girl, not yet a woman". Tegelijkertijd bracht ze "I'm a slave 4 u" uit (wat in 2016 trouwens nog steeds een iconisch nummer is) - ofwel, Britney Spears was wild en niet meer onschuldig. Of, zoals Fancy dit zo mooi verwoordt: Britney is getransformeerd van 'sweety' tot 'slet'.

4 Voor de mobiele telefoon (en het internet) waren er "bel en win"-acties

Voor de mobiele telefoon (en het internet) waren er "bel en win"-acties
Bron:

Deel deze foto via

"ALLEEN MENSEN DIE IN DE JAREN TACHTIG EN NEGENTIG GEBOREN ZIJN ZULLEN DIT HERKENNEN!!! 00'S KINDEREN ZULLEN DIT NOOIT BEGRIJPEN!" (hoewel jij je dit inmiddels eigenlijk ook wel moeilijk voor kan stellen.)

5 Maar het echte hoogtepunt van de Fancy was natuurlijk de waargebeurde verhalen

Maar het echte hoogtepunt van de Fancy was natuurlijk de waargebeurde verhalen
Bron:

Deel deze foto via

Ook al waren geen van deze verhalen als 11-jarige in groep 7 echt herkenbaar, je vond ze ongelooflijk interessant. Dit was immers nog de tijd voordat je jezelf op Facebook kon vermaken met het leed van anderen. Overigens was je wel een beetje teleurgesteld als het een keertje eens niet mega extreem was.

6 Oké, en misschien de maandelijkse 'hunks'

Oké, en misschien de maandelijkse 'hunks'
Bron:

Deel deze foto via

Houd in gedachten dat je toen niet gewoon eventjes makkelijk hete mannen kon googelen. Het was dan ook superbalen als de hunk niet perse jouw smaak was. Maar in 2003 had Prins William nog haar, en je kon een gegeven paard nou eenmaal niet in de bek kijken (en zeker niet als dat paard van '100% blauw bloed' was).

7 De Fancy stond ook vol met super bepalende 'kwisss-en'

De Fancy stond ook vol met super bepalende 'kwisss-en'
Bron:

Deel deze foto via

Het is wel ludiek om quiz op die manier te spellen, maar erg verwarrend als je net Engels begint te leren (ik spreek NIET uit persoonlijke ervaring...).

8 Zoals deze, bijvoorbeeld

Zoals deze, bijvoorbeeld
Bron:

Deel deze foto via

Ooit was er een tijd dat "sweet groovy MC" niet alleen een begrip was, maar ook zonder uitleg duidelijk was wat ermee bedoeld werd.

9 En alles over jongens kwam jij natuurlijk te weten door dit meidenblad

En alles over jongens kwam jij natuurlijk te weten door dit meidenblad
Bron:

Deel deze foto via

Geschreven voor meiden door vrouwen (die er waarschijnlijk net zo weinig over wisten als jij toen). 

10 Buiten dat was iedereen ook helemaal wild van de Fancy-poppetjes

Buiten dat was iedereen ook helemaal wild van de Fancy-poppetjes
Bron:

Deel deze foto via

Óf je knipte ze uit het tijdchrift zelf, óf je had een schoolagenda, óf je had deze coole rugtas (als je geluk had). Als je je in de les verveelde tekende je de poppetjes buiten dat ook lekker zelf. Toen de Fancy rond 2005 een nieuwe look kreeg, stopten ze ook met de Fancy-poppetjes. Vanaf toen was Fancy niet meer hetzelfde.

11 Ineens had de Fancy een hele strakke look

Ineens had de Fancy een hele strakke look
Bron:

Deel deze foto via

Geen funky lettertypes meer, ook verdwenen de rauwe, "waargebeurde" verhalen en geen doorsnee Nederlandse meisjes meer op de cover: de Fancy was zijn glorietijd voorbij. Langzaam begon jij het blad minder te lezen, en in 2011 werd de Fancy ook ineens opgeheven.

12 Gelukkig hebben we de herinneringen nog

Gelukkig hebben we de herinneringen nog
Gelukkig hebben we de herinneringen nog
Bron:

Deel dit GIFje via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel