Het WK voetbal van Nederland in 14 trauma's

De hele historie van Oranje op WK's is een groot trauma.

Het WK voetbal van Nederland in 14 trauma's

Deel dit artikel op

1 Trauma 1: Nederland kan in 1934 na één wedstrijd alweer naar huis

Trauma 1: Nederland kan in 1934 na één wedstrijd alweer naar huis
Bron:

Deel deze foto via

Zwitserland is met 3-2 te sterk voor onze landgenoten. De legendarische voetballers Kick Smit en Leen Vente scoren voor Oranje, maar het is niet genoeg om langer in Italië te mogen spelen.

2 Trauma 2: Nederland verliest in 1938 na verlenging van Tsjecho-Slowakije

Trauma 2: Nederland verliest in 1938 na verlenging van Tsjecho-Slowakije

Deel deze foto via

Ook nu kan Nederland na één wedstrijd alweer naar huis. Ook het WK in Frankrijk is geen succes voor Oranje.

3 Trauma 3: Oranje met Abe Lenstra kan zich niet kwalificeren voor het WK in 1958

Trauma 3: Oranje met Abe Lenstra kan zich niet kwalificeren voor het WK in 1958
Bron:

Deel deze foto via

De uitwedstrijd tegen Oostenrijk gaat met 3-2 verloren. De Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken spreekt schande over het harde spel van de Nederlanders. De thuiswedstrijd in het Olympisch stadion in Amsterdam moet gewonnen worden. Heel Nederland is vol goede moed, want wij hebben Abe. Het gaat anders. Abe faalt en Nederland komt niet verder dan 1-1 en plaatst zich niet voor het WK in Zweden.

4 Trauma 4: Nederland plaatst zich niet voor het WK in 1966

Trauma 4: Nederland plaatst zich niet voor het WK in 1966
Bron:

Deel deze foto via

Nederland gaat niet naar het WK in het land waar voetbal wordt uitgevonden: Engeland. Mede dankzij een Nederlaag tegen Noord-Ierland blijft Oranje thuis. Namens Noord-Ierland is het voetbalicoon George Best trefzeker tegen Nederland.

5 Trauma 5: Door een gemiste strafschop mist Oranje het WK 1970

Trauma 5: Door een gemiste strafschop mist Oranje het WK 1970

Deel deze foto via

Polen wordt in de kwalificatiereeks thuis met 1-0 verslagen. In de uitwedstrijd verliest Nederland met 2-1. Feyenoorder Henk Wery mist van elf meter, waardoor Nederland ook in 1970 op het WK ontbreekt.

6 Trauma 6: Nederland verliest de finale in 1974 van de Duitsers

Trauma 6: Nederland verliest de finale in 1974 van de Duitsers
Bron:

Deel deze foto via

Na 36 jaar is Nederland weer aanwezig op de eindronde van het WK. Met totaalvoetbal verovert Oranje de wereld, maar niet de wereldbeker. Nederland speelt betoverend voetbal met spelers als Neeskens, Van Hanegem en natuurlijk Cruijff. In de finale is het gehate Duitsland met 2-1 te sterk. Nog voor rust schiet Gerd Müller de winnende treffer binnen.

7 Trauma 7: de verloren finale van 1978

Trauma 7: de verloren finale van 1978
Bron:

Deel deze foto via

Net als in 1974 haalt Nederland de finale van het WK. Ook deze keer is het gastland de tegenstander: Argentinië. In de laatste minuut lijkt Rob Rensenbrink de 2-1 te scoren, maar zijn inzet belandt tegen de paal. In de verlenging scoort Argentinië nog twee keer, waardoor Nederland wéér de finale verliest.

8 Trauma 8: Nederland mist na een play-off tegen België het WK in 1986

Trauma 8: Nederland mist na een play-off tegen België het WK in 1986
Bron:

Deel deze foto via

Nederland eindigt als tweede in de kwalificatiepoule en moet een play-off wedstrijd spelen tegen België. In Brussel verliest Oranje met 1-0. In de thuiswedstrijd komt Nederland met 2-0 voor, maar vijf minuten voor tijd maakt de Belg Georges Grün 2-1, waardoor de Belgen zich plaatsen en Nederland thuis moet blijven.

9 Trauma 9: Nederland maakt de hoge verwachtingen niet waar in 1990

Trauma 9: Nederland maakt de hoge verwachtingen niet waar in 1990
Bron:

Deel deze foto via

Nadat Nederland in 1988 Europees kampioen is geworden, zijn de verwachtingen voor het WK in Italië hooggespannen. In de poule speelt Nederland drie keer gelijk, maar gaat het wel door. In de achtste finales is Duitsland de tegenstander. Nederland verliest met 2-1. Frank Rijkaard krijgt rood en spuugt Rudi Völler in het haar.

10 Trauma 10: Nederland verliest in de kwartfinale van Brazilië in 1994

Trauma 10: Nederland verliest in de kwartfinale van Brazilië in 1994
Bron:

Deel deze foto via

Nederland haalt op het WK in de VS in 1994 de kwartfinale. Nederland komt op een 2-0 achterstand. Eén van de doelpunten wordt gescoord door Bebeto, die samen met Romario en Mazinho handwiegend de treffer viert. Nederland komt terug tot 2-2, maar een vrije trap van Branco wordt Nederland fataal.

11 Trauma 11: Nederland haalt de finale niet na een verloren penaltyreeks

Trauma 11: Nederland haalt de finale niet na een verloren penaltyreeks
Bron:

Deel deze foto via

Ook in 1998 treft Oranje Brazilië. In de halve finale komt Nederland op achterstand door een doelpunt van Ronaldo. Vlak voor het verstrijken van de tijd scoort Kluivert met een prachtige kopbal 1-1. In de verlenging hoort Nederland een strafschop te krijgen, maar de scheidsrechter ziet niet dat Van Hooijdonk aan zijn shirt wordt getrokken. In de penaltyreeks schiet Brazilië alle ballen feilloos in, terwijl Cocu en Ronald de Boer namens Oranje missen. 

12 Trauma 12: Nederland plaatst zich onder Van Gaal niet voor het WK 2002

Trauma 12: Nederland plaatst zich onder Van Gaal niet voor het WK 2002
Bron:

Deel deze foto via

Nederland lijkt zich te kwalificeren voor het WK in Japan en Zuid-Korea. Tegen Portugal wordt in de laatste zeven minuten een 2-0 voorsprong weggegeven. In de volgende wedstrijd tegen Ierland kan Nederland zich alsnog plaatsen, maar door een doelpunt van Jason McAteer moet Nederland thuisblijven. 

13 Trauma 13: Nederland wordt in een vechtwedstrijd op het WK uitgeschakeld

Trauma 13: Nederland wordt in een vechtwedstrijd op het WK uitgeschakeld
Bron:

Deel deze foto via

Onder Van Basten haalt Nederland de achtste finales. De tegenstander daarin is Portugal. Liefst zestien kaarten worden uitgedeeld door scheidsrechter Valentin Ivanov. Er worden maar liefst vier spelers met een rode kaart van het veld gestuurd. De wedstrijd ligt meer stil dan dat er gespeeld wordt. Portugal wint met 1-0 en Oranje kan naar huis.

14 Trauma 14: Nederland verliest voor de derde keer een WK finale

Trauma 14: Nederland verliest voor de derde keer een WK finale
Bron:

Deel deze foto via

Nederland speelt voor de derde keer een WK finale en verliest ook voor de derde keer. Robben lijkt Nederland op voorsprong te brengen, maar de Spaanse doelman Casillas beroerd met zijn voet nog net de bal, waardoor deze naast het doel hobbelt. Diep in de verlenging scoor Iniesta, waardoor Nederland weer naast de wereldtitel grijpt. 

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel