10 Merkwaardige herkomsten van plaatsnamen

Weet jij hoe Poepershoek en Antwerpen aan hun naam komen?

10 Merkwaardige herkomsten van plaatsnamen

Deel dit artikel op

1 Schoonebeek (Drenthe)

Schoonebeek (Drenthe)
Bron:

Deel deze foto via

De mooie Rebekke uit Noordbarge (Emmen) zou ongewenst zwanger zijn geworden. Na een volksgericht werd zij verbannen en trok het moerasgebied in. Op een bewoonbare zandrug baarde zij haar kind. De plek werd naar de schone Rebekke vernoemd: Schoonebeek.

2 Schapenbout (Zeeland)

Schapenbout (Zeeland)
Bron:

Deel deze foto via

De naam Schapenbout heeft niets te maken met de uitwerpselen van een schaap of een stuk schapenvlees. Bout betekent namelijk een dijkrestant. In dit buurtschap lag een restant van een dijk waar schapen op graasden. Vandaar de naam: Schapenbout.

3 Erica (Drenthe)

Erica (Drenthe)
Bron:

Deel deze foto via

Een aantal boeren uit 1863 vestigde zich in 1863 elders. Ze noemden de plaats 'Nieuw Slagharen'. De toenmalige burgemeester van Emmen, mr. Lucas Oldenhuis Tonckens besloot dat het dorp Erica ging heten. Erica is de Latijnse naam voor dopheide.

4 Vianen (Noord-Brabant)

Vianen (Noord-Brabant)
Bron:

Deel deze foto via

Het dorp bestond aanvankelijk uit een groepje armelijke hutjes dat sedert 1770 op de heide werd gebouwd. Aanvankelijk werd het in de volksmond Fianen genoemd, naar de -toen Zuid-Hollandse, maar tegenwoordig Utrechtse- plaats Vianen. Deze plaats had een slechte naam voor bankroete lieden verworven.

5 Poepershoek (Overijssel)

Poepershoek (Overijssel)
Bron:

Deel deze foto via

De betekenis van de naam moet waarschijnlijk gezocht worden in de 18e eeuw toen Duitse seizoensarbeiders 'poepen' deze kant op kwamen om hier te werken. De naam zou afkomstig kunnen zijn van het verbasterde Duitse woord Bube (jongen) of paap(katholiek) en heeft daarom waarschijnlijk niets met ontlasting te maken.

6 Doodstil (Groningen)

Doodstil (Groningen)
Bron:

Deel deze foto via

In het verleden zou er namelijk op deze plek geen brug zijn geweest, maar een pontje. Zo moest op een dag een lijkkist worden overgezet. Midden op het Boterdiep maakte het bootje een onverwachte beweging, zodat de kist in het water verdween. Om dat in het vervolg te voorkomen, is er toen "een brug voor de doden" aangelegd.

7 Zevenbergen (Noord Brabant)

Zevenbergen (Noord Brabant)
Bron:

Deel deze foto via

Genoemd naar de hoogten waarop Zevenbergen is gelegen, het zijn er echter geen zeven maar drie. Het benoemingsmotief is onduidelijk. Mogelijk omdat zeven een heilig getal zou zijn maar het kan ook zeven in de betekenis van “veel” zijn .

8 Drie (Gelderland)

Drie (Gelderland)
Bron:

Deel deze foto via

Drie is een buurtschap op de Veluwe dat omsloten wordt door bos. Er zijn geen akkers te vinden. Drie is vernoemd naar Thri, een Germaanse bosgod.

9 Antwerpen (België)

Antwerpen (België)
Bron:

Deel deze foto via

Een 15de eeuwse sage vertelt dat in het land van de Schelde omstreeks het begin van onze tijdrekening een reus, Druon Antigoon, heerste, die van elke schipper een zware tol eiste. Wanneer deze weigerde te betalen, werd hem de hand afgehakt. Een Romeinse krijger, Silvius Brabo, bevocht, overwon en doodde de reus, hakte zijn hand af en wierp hem in de Schelde. Het bevrijde volk noemde de stad Antwerpen (van handwerpen).

10 En natuurlijk: San Diego

En natuurlijk: San Diego
En natuurlijk: San Diego
Bron:

Deel dit GIFje via

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel