Zo vierde jij vast ook kerst bij je ouders toen je nog jong was

De foto, het gourmetten en de kerstkransjes in de boom. De jeugdherinneringen van velen tijdens kerst.

Zo vierde jij vast ook kerst bij je ouders toen je nog jong was

Deel dit artikel op

1 Met kerst mocht je de allermooiste kleren aan

Met kerst mocht je de allermooiste kleren aan
Bron:

Deel deze foto via

Je moeder had die een week daarvoor gekocht. Op kerstavond werden ze op je stoel gelegd en kerstochtend trok je ze gretig aan. 

2 Deze CD stond de hele dag op repeat

Deze CD stond de hele dag op repeat
Bron:

Deel deze foto via

Keer op keer dezelfde nummers. Aan het eind van de dag zong je ze toch luidkeels mee. Glooo hoooo ho ho ho ho hooooo ho ho ho ho hooooooria in excelsis deo.

3 Kerstkransjes in de boom

Kerstkransjes in de boom
Bron:

Deel deze foto via

Je moeder had de boom versierd met werkstukken die je in groep twee had gemaakt. Daarnaast hingen er ook kerstkransjes in de boom. Pas als het kerst was mocht je de kransjes uit de boom opeten. Een onmogelijke opdracht voor een kind, dus nam je stiekem hapjes uit de kransjes die in de boom hingen. 

4 De traditionele gezinsfoto voor de kerstboom

De traditionele gezinsfoto voor de kerstboom
Bron:

Deel deze foto via

Je vader die uitvogelde hoe de zelfontspanner ook alweer werkte. Er werden een paar gemaakt, zodat de foto's goed zouden zijn, maar altijd had iemand wel z'n ogen dicht of werd er niet naar de lens gekeken.

5 Met kerst naar de kerk

Met kerst naar de kerk
Bron:

Deel deze foto via

Een keer per jaar ging je naar de kerk en dat was met kerst. Het was er ijskoud en je verveelde je al snel. De gulden die je van je ouders kreeg en in de collectezak moest doen, stopte je in je eigen zak. Door bij het doorgeven een kleine tik tegen de onderkant van de zak te geven, leek het net of je de gulden erin had laten vallen. Uiteindelijk kreeg je berouw en deed je de gulden bij de uitgang alsnog in de collectezak. 

6 's Middags een kerstfilm kijken

's Middags een kerstfilm kijken
Bron:

Deel deze foto via

En ieder jaar was dat Home Alone. Na een paar jaar kon je alle teksten uit de film navertellen. En later, nu je ouder bent, spreek je bij het geven van een fooi nog altijd de zin 'keep the change you filthy animal', uit 

7 Bij het eten met kerst werd het fancy tafelkleed gebruikt

Bij het eten met kerst werd het fancy tafelkleed gebruikt
Bron:

Deel deze foto via

Het kleed kwam eens per jaar, samen met het dure servies, uit de kast. Je moeder benoemde dat een keer of acht. "Niet knoeien, want het is een mooi tafelkleed." Uiteindelijk was er altijd wel iemand die en wijntje omstootte. 

8 En met kerst gebruikte je ook servetjes

En met kerst gebruikte je ook servetjes
Bron:

Deel deze foto via

Net als het dure servies en het tafelkleed, maakten servetjes ook slechts één keer per jaar hun opwachting. Geen idee wat je ermee moest. Niemand gebruikte het servet waar het voor is bedoeld. 

9 Het 'diner' met kerst was uiteraard gourmet

Het 'diner' met kerst was uiteraard gourmet
Bron:

Deel deze foto via

En ieder jaar gebeurde hetzelfde: je had de discussie waar je vlees sneller gaar werd; op de onderste of bovenste bakplaat. En er was altijd iemand die struikelde over het snoer van het gourmetstel. 

10 En iedere kerst eindigde hetzelfde: discussie over bedtijd

En iedere kerst eindigde hetzelfde: discussie over bedtijd
Bron:

Deel deze foto via

Je ouders vonden het 'al heel erg laat' en 'morgen was er ook nog een dag'. Jij vond dat het maar eens per jaar kerst was en dat je vorig jaar ook pas om elf uur naar bed hoefde. 

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel