21 Vragen over carnaval waar je altijd al antwoord op wilde hebben

Interessant is het zeker, dat feest in het zuiden (en oosten...). Maar je gaat toch zeker zelf niet op onderzoek uit?!

21 Vragen over carnaval waar je altijd al antwoord op wilde hebben

Deel dit artikel op

Ik vier al mijn hele leven lang carnaval. Dat moet ook wel, wanneer je oorspronkelijk uit Oeteldonk (Den Bosch) komt. Serieus, ik denk dat mijn familie mij anders zou verstoten als ze me niet meer tegenkomen in de kroeg op een gemiddelde carnavalsdag. Als baby werd ik al meegezeuld, en in alle jaren dat ik leef heb ik het slechts één keer moeten missen toen ik tijdelijk in Kopenhagen woonde. 

Mijn niet-carnavalsvierende vrienden zijn altijd enorm geïntrigeerd door carnaval. En hoewel ze graag antwoord willen hebben op hun prangende vragen, hebben wij zuiderlingen liever niet dat ze het zelf komen bekijken (sorry not sorry). Dus heb ik wat rondgevraagd en de volgende vragen verzameld. 

N.B: mijn carnavalservaring is voornamelijk opgedaan in Brabant, dus alvast een sorry als de Limbo's en mensen in Oldenzaal en omgeving het niet helemaal met de antwoorden eens zijn:

1 Wordt er echt veel vreemdgegaan?

Ja en nee. Vier je carnaval met vrienden en ben je nog jong (<20 jaar), dan is de kans flink verhoogd. Ben je gewoon volwassen, dan gebeurt die shit echt niet zomaar. Beetje de schuld van de losgeslagen jeugd dus, dit vooroordeel.
Bron:

Deel dit GIFje via

2 Hoe kent iedereen die carnavalsnummers uit hun kop?

Ik denk dat dat komt omdat weken van tevoren (vooral vanaf d'n elfde van d'n elfde) de carnavalsgekste al uitbreekt en je deze muziek dus overal tegen kan komen. Op een random stapavond op de donderdagavond hoor je het bijvoorbeeld al eens langskomen en wanneer je de televisie aanzet op de lokale zender zie je het ook. Om over de vele carnavalswinkels waar je geheid een bezoekje gaat brengen nog maar te zwijgen. Overal muziek om je heen dus: zo leer je het snel genoeg; of je nou wil of niet.

3 Hoe zit het met de kleding voor de echte vierders per stad?

Steden en dorpen hebben meestal hun eigen kleuren, waarin mensen dus ook verkleed gaan. Zo heeft Oeteldonk bijvoorbeeld rood-wit-geel. En daar zijn ze streng in: ben je niet verkleed in het rood-wit-geel of heb je geen boerenkiel/jasje aan, dan word je er zo uitgepikt en zien alle Oeteldonkers meteen dat er een indringer is.

Resultaat: soms kom je dan zelfs dus niet de kroeg binnen. En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat we het gewoon niet zo op iedereen van boven de rivieren hebben, maar ook aangezien het anders écht veel te druk wordt in de kroegen. En ja: dan krijgen de locals natuurlijk voorrang.

Wil je lekker blenden met de locals dan is het sowieso een goed idee om vooraf even te Googlen of rond te vragen wat men in die stad over het algemeen aantrekt.

4 Waar laten ze al dat bier?

In hun keel natuurlijk. En vervolgens op straat tijdens het wildplassen, want de rijen voor de wc's zijn idioot lang.
Bron:

Deel dit GIFje via

5 Hoe wordt gedacht over randstedelingen die ook graag willen komen?

Kijk, het is altijd leuk voor Brabanders, Limburgers en andere carnavalsplekken die hun vrienden van boven de rivieren eens langs willen laten komen, maar eigenlijk valt het altijd tegen. Ze snappen het namelijk gewoon niet. Ze vinden de muziek kut of gaan zich juist idioot gedragen. Daar hebben we natuurlijk geen zin in. We hebben dus liever dat ze gewoon lekker thuisblijven.

6 Waar ga je in hemelsnaam naartoe die dagen? Een evenement of zo?

De kroeg! En vooral op straat is het fantastisch tijdens carnaval. Lekker zonder jas op straat zuipen met z'n allen. En inderdaad, carnaval valt ieder jaar in de winter. Bikkels die we zijn. Er worden trouwens ook wel evenementen georganiseerd hoor, maar tijdens carnaval zelf (wat trouwens officieel altijd op een zondag, maandag en dinsdag valt - de andere dagen zijn geen officiële carnavalsdagen, al wordt het wel gevierd) is het altijd het leukst om gewoon in de binnenstad rond te zwerven.

7 Val je echt af van carnafval?

Haha, wat slecht. Serieus antwoord: nee. Iedereen komt altijd tachtien kilo aan tijdens carnaval omdat we alleen maar friet eten en pils harken.

8 Is er een carnaval-bangalijst?

Nee, natuurlijk niet. Met carnaval laten we iedereen in zijn/haar waarde (ja, jongens kunnen net zo goed sletten zijn natuurlijk).

9 Gaan mensen met hun familie naar bed omdat ze onherkenbaar verkleed zijn?

Wat? Nee, natuurlijk niet. En zo onherkenbaar zijn we niet verkleed. Helemaal niet zelfs. Zo pik je die Randstedelingen er ook weer enorm snel uit, als ze in hun morphsuit of bananenpak aan komen zetten.

10 Waar staat alaaf voor?

Al sla je me dood. Dit is mijn grootste irritatie: in Den Bosch zeggen we namelijk nooit alaaf. Dan krijg je onmiddellijk ruzie. Oké, oké, ik overdrijf. Maar het wordt dus echt niet gewaardeerd. Maar goed, ik heb even Gegoogeld: 

"Alaaf is de traditionele carnavalsgroet die stamt uit het Rijnland - voornamelijk uit Keulen, Bonn en Aken. De kreet Alaaf wordt tijdens het carnavalsfeest voornamelijk bij het uitbrengen van een dronk gebruikt, zowel in Duitsland als in Nederland."
Bron:

Deel dit GIFje via

11 Raak je niet constant dingen kwijt zoals jassen, vrienden en sleutels?

Jawel. Allemaal ook. Vooral vrienden, trouwens. En denk maar niet dat je die weer snel terugvindt hoor! Gelukkig vindt alleen niemand het erg, iedereen vermaakt zich toch wel.

12 Hoe ziet een dag van een carnavalsfeestganger eruit?

09:00: Je wordt brak wakker (want je hebt geheid al staan feesten de avond ervoor)
09:30: Je ontbijt met worstenbroodjes en een pilsie onder de douche
11:11: Op dit moment hoor je eigenlijk alweer in de stad te staan (het gekkengetal 11 is natuurlijk erg belangrijk)
Rest van de dag: Zuipen
21:00: Rond deze tijd ben je meestal netjes weer thuis en kruip je je bedje in (mocht je later op de dag beginnen, dan is de tijd dat je weer richting huis vertrekt aanzienlijk later).

13 Gaat echt iedereen verkleed?

Ja, echt iedereen is verkleed. Het gaat er dus een stuk anders aan toe dan Halloween of het jaarlijkse personeelsfeest waar een thema aan verbonden is maar niemand zich aan houdt. Sterker nog: wanneer je niet verkleed bent kom je de kroeg niet in!
Bron:

Deel dit GIFje via

14 Eten jullie alleen maar worstenbroodjes?

Nee, we eten ook alles dat gefrituurd is. Serieus. Alle dagen lang. Er wordt gewoon niet fatsoenlijk gegeten.

15 Heb je je outfit al aan of heb je gewoon geen smaak?

Kijk, daarom willen we buitenstaanders dus niet toelaten tot 'ons carnaval'. Stomme vraag dit, next!
Bron:

Deel dit GIFje via

16 Hoe overleef je carnaval als je geen bier lust?

Niet. Geintje, je kan natuurlijk alles drinken waar alcohol in zit! Vergeet vooral de Schrobbelèr, Jägermeister en Boswandeling niet.

17 Wordt er echt alleen maar carnavalsmuziek gedraaid?

Ja. En opvallend genoeg wordt er in Lampegat (Eindhoven) dus ook vet veel hardstyle gedraaid. Zijn ze trots op.

18 Mag je nou wel of niet de polonaise lopen?

Jazeker! Alleen nogal een lastige opgave met alle uitpuilende kroegen die eigenlijk per direct gesloten moeten worden vanwege de brandveiligheid. Geloof me: er is geen doorkomen aan, zo druk is het. Dus succes met de polonaise!

19 Moet je als vrouw verkleed gaan als hoerige piraat of mag gewone piraat ook?

Een gewone piraat mag gelukkig ook! Al vinden veel vrouwen het toch leuk om wat bloter verkleed te gaan. Gek, want het is altijd stervenskoud met carnaval. Maar ieder z'n ding hè.
Bron:

Deel dit GIFje via

20 Wat gebeurt er als je niet verkleed bent?

Dan kun je maar beter gewoon terug naar huis gaan, of een carnavalswinkel ingaan om een pèkske te kopen.

21 Wat raad je iemand aan die nog nooit carnaval gevierd heeft?

Ikzelf zou aanraden: houden zo. Lekker niet proberen te begrijpen. Maar mijn collega Robin (die overigens ook niet opgegroeid is met carnaval) denkt daar anders over en heeft speciaal een lijstje samengesteld met tips. Je bent dus alvast gewaarschuwd, maar wie weet tot dit weekend!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel