Oei! Mensen zijn een beetje klaar met J. K. Rowling en wel om deze redenen

Het leek nog maar gisteren dat de hele wereld verliefd op haar was...

Oei! Mensen zijn een beetje klaar met J. K. Rowling en wel om deze redenen

Deel dit artikel op

J. K. Rowling heeft letterlijk de jeugd gedefinieerd van alle 90's baby's

J. K. Rowling heeft letterlijk de jeugd gedefinieerd van alle 90's baby's
J. K. Rowling heeft letterlijk de jeugd gedefinieerd van alle 90's baby's
Bron:

Deel dit GIFje via

Dat Harry Potter impact heeft gemaakt op de hedendaagse cultuur zou een understatement zijn. Harry Potter is zo ongeveer gebrandmerkt in onze cultuur! En dat hebben we allemaal te danken aan de Britse J. K. Rowling. De liefde die mensen hebben voor de Harry Potter-boeken is ongekend. Tel daar nog de geweldig succesvolle films, de merchandise, de games en de populaire Pottermore-website bij op en het plaatje is compleet. Maar ja, na zeven boeken en acht films was het klaar. 

Althans, dat dachten we even. Toen bedacht iedereen dat alles wat gerelateerd is aan Harry Potter geld lijkt te printen en was daar ineens weer inspiratie! Nu hebben we de Fantastic Beasts-filmfranchise en een tweedelige theatervoorstelling. Beide worden alleen niet zo daverend ontvangen en dat ligt volgens sommigen aan Rowling. In een paar jaar lijkt de publieke opinie te zijn verschoven van laaiend enthousiast naar "mehh." Maar hoe komt dat nou zo?

1 Ze kan goede boeken schrijven, maar dat vertaalt zich niet naar scriptschrijven

Ze kan goede boeken schrijven, maar dat vertaalt zich niet naar scriptschrijven
Ze kan goede boeken schrijven, maar dat vertaalt zich niet naar scriptschrijven
Bron:

Deel dit GIFje via

Als je kijkt naar hoe Rowling haar boeken schrijft, dan valt gelijk op dat zij ontzettend van details houdt. Bijvoorbeeld: Persoon A ontmoet Persoon B. A heeft al eens wat over B gehoord en denkt hieraan terug. Hierdoor krijgt de lezer een beter gevoel van wie die persoon is en waar hij vandaan komt. In film kan dit niet. Daar zijn andere technieken voor. Rowling kent die technieken niet, waardoor al haar dialogen erg geforceerd en standaard aanvoelen. 

Maar ga als studio maar eens zeggen dat dé J. K. Rowling niet haar eigen script mag schrijven. Sommige fans (waaronder deze) zijn nu geïrriteerd dat het ego van Rowling te groot is om een co-auteur voor de scripts aan te stellen. Bijvoorbeeld eentje die snapt hoe het schrijven van een script in z'n werk gaat.

2 De "Ik was altijd al superdivers, maar dat snapte jullie niet"-techniek

De "Ik was altijd al superdivers, maar dat snapte jullie niet"-techniek
Bron:

Deel deze foto via

Toen Harry Potter and the Cursed Child voor het eerst werd opgevoerd in Londen waren mensen verbaasd: Hermelien was namelijk ineens een gekleurde dame geworden. No problem natuurlijk, want dit was volgens Rowling gewoon de beste actrice. Helemaal prima! Alleen toen kwamen er dit soort tweetjes en bleek ook dat in elke versie over de hele wereld Hermelien nog steeds donker is.

Nog steeds geen probleem uireraard. Maarrrrr...als Rowling had gezegd van: "Dames en heren, tegenwoordig zien we steeds meer diversiteit in de media en ik wil gewoon wat meer van die diversiteit brengen in mijn oude werk", dan was het prima geweest. Fans zijn nu alleen beledigd, omdat Rowling doet alsof zij het zelf nooit zagen. Beetje flauw!

Andere karakters in haar boeken met een andere etniciteit dan die van Harry worden in haar boeken ook op die manier omschreven of hebben een naam die dit reflecteren. Denk aan Parvati Patil en het feit dat Daan Thomas wordt omschreven als iemand met een donkere huid en donker haar. Dit was niet het geval bij Hermelien, dus het is niet gek dat fans haar hier op attent hebben gemaakt. Het is wel gek dat Rowling dit ontkent. Alsof wij allemaal te dom waren om te snappen dat Hermelien donker is.

Nu zeggen sommige mensen dit ook over het feit dat Albus Perkamentus nu ineens gay blijkt te zijn, maar dit vind ik een minder sterk argument. Perkamentus is een schoolhoofd en een bijna mythisch figuur. Zijn liefdesleven was dus sowieso al nooit aan de orde in de boeken, dus of hij nou gay of hetero was: het maakt voor die boeken niet uit.

3 Haar ongezouten (en niet onderbouwde) mening op Twitter

Ach ja, Twittter: gotta love it! Rowling is nogal aanwezig op het platform. Dat is helemaal geen probleem natuurlijk. De president van Amerika doet het immers ook... Wat wel zonde is, is dat Rowling o-ver-al haar mening over wil geven, zonder eerst ook maar een beetje research te doen. 

Bovenstaande tweet ging bijvoorbeeld over een artikel van The Independent over Pewdiepie. Volgens het artikel zijn er in zijn video's namelijk weleens hakenkruizen voorgekomen en deed hij de Hitler-groet. Het artikel doet alsof Pewdiepie dit zelf heel grappig vindt en alsof dit zijn humor definieerde. Het zat anders: Pewdiepie wilde juist mensen belachelijk maken die dit deden. 

Even snel de video's bekijken zou dit probleem al opgelost hebben. Dit deed Rowling echter niet; ze retweette het gelijk. Niet heel handig natuurlijk, aangezien we allemaal op internet zitten en de waarheid dus ook binnen de kortste keren weer werd teruggeslingerd in haar gezicht. 

Dit soort "politiek correcte" tweets die nergens op gebaseerd zijn, zorgen ervoor dat mensen haar (en haar mening) een beetje nep beginnen te vinden.

Maar laten we gewoon hopen dat Rowling weer helemaal zichzelf wordt!

Maar laten we gewoon hopen dat Rowling weer helemaal zichzelf wordt!
Maar laten we gewoon hopen dat Rowling weer helemaal zichzelf wordt!
Bron:

Deel dit GIFje via

Het is natuurlijk makkelijk voor mij om veilig achter m'n computer dit over haar te typen, maar we moeten wel beseffen dat de druk voor haar sowieso gigantisch groot is. Als ik mijn eerste filmscript zou schrijven, dan zouden de meesten van jullie die film niet eens zien. Haar eerste filmscript werd gelijk omgetoverd tot een film van 200 miljoen dollar. Nu loopt de nieuwste Fantastic Beasts helemaal niet zo heel goed wereldwijd (tenminste, als je het vergelijkt met de andere films in de serie), dus hopelijk opent dit de ogen van Warner Bros. en Rowling, en regelen ze een echte scriptschrijver waar Rowling mee kan samenwerken. 

Accio succesformule!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel