11 Nederlandse acteurs in grote internationale film- en televisieproducties

Elke keer worden we weer trots als we er één van ons op het witte doek zien shinen!

11 Nederlandse acteurs in grote internationale film- en televisieproducties

Deel dit artikel op

1 Heb je vorig jaar Murder on the Orient Express gezien?

Heb je vorig jaar Murder on the Orient Express gezien?
Bron:

Deel deze foto via

Dan heb je onze eigen Marwan Kenzari zien schitteren in de rol van Pierre Michel, de treinconducteur. Dat is niet zomaar een rolletje, want Kenzari was één van de hoofdverdachten in deze Murder Mystery-film gebaseerd op het gelijknamige boek van Agatha Christie! Verder had hij ook kleine rolletjes in The Mummy met Tom Cruise en in Ben-Hur, maar zijn grote doorbraak moet nog komen. Volgend jaar is hij namelijk te zien in de live-action remake van Disney's Aladdin als niemand minder dan Jafar! ZIN IN!

2 Op het moment van schrijven schittert Thekla Reuten in Red Sparrow

Op het moment van schrijven schittert Thekla Reuten in Red Sparrow
Bron:

Deel deze foto via

Thekla Reuten is zeker geen onbekende in Hollywood. In 2010 was zijn al te zien in The American met George Clooney. Dit jaar is ze dus te zien in de mysterieuze 'Koude Oorlog'-thriller Red Sparrow, waarin ze, samen met Jennifer Lawrence, een verleidelijke Russische geheim agente speelt.   

3 Laten we maar meteen ook even Game of Thrones erbij pakken

Laten we maar meteen ook even Game of Thrones erbij pakken
Bron:

Deel deze foto via

Deze lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder gelukskont Michiel Huisman! Hij mocht namelijk de rol van Daario Naharis op zich nemen, toen Ed Skrein besloot niet verder te gaan met de rol. Hij wilde namelijk in de nieuwe Hitman-film spelen. Nou we weten allemaal hoe dat is gegaan! Wie kent die film nog? Precies. Maar wie kent Michiel Huisman in Game of Thrones? Precies!

4 En als we het over Game of Thrones hebben, mogen we Minoes niet vergeten!

En als we het over Game of Thrones hebben, mogen we Minoes niet vergeten!
En als we het over Game of Thrones hebben, mogen we Minoes niet vergeten!
Bron:

Deel dit GIFje via

En ja, dan hebben we het natuurlijk over Carice "Minoes de Poes" van Houten! Na haar rol in Zwartboek werd Van Houten internationaal een stuk bekender. Tom Cruise vroeg persoonlijk of ze zijn vrouw wilde spelen in Valkyrie in 2008. Nu kent de hele wereld haar als de sensuele heks Melisandre in de tv-adaptatie van de boekenreeks van George R. R. Martin. A Song of Ice and Fire heet de boekenreeks, maar wij zeggen gewoon lekker Game of Thrones!

5 Een lijstje over internationale Nederlandse acteurs is niet compleet zonder:

Een lijstje over internationale Nederlandse acteurs is niet compleet zonder:
Bron:

Deel deze foto via

Lurch uit The Addams Family! *knipt in z'n vingers* De iconische rol van de monsterlijke butler van de familie werd namelijk in 1990 vertolkt door de Nederlander Carel Struycken. Het was best een big deal toen ineens zo'n herkenbare rol werd gespeeld door een Nederlander en dat is het eigenlijk nog steeds wel. 

6 Wist je trouwens dat zelfs Audrey Hepburn een Nederlander was?

Ja, dé Audrey Hepburn. Ze is geboren in Brussel, maar getogen hier in Nederland! De actrice die bekend werd met hits als Breakfast at Tiffany's en My Fair Lady zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dit kwam omdat haar moeder, Ella van Heemstra, een Nederlander was.  Hepburn heeft in totaal acht jaar in Nederland gewoond. Van dit soort feitjes worden wij stiekem toch wel een beetje trots op ons kleine landje!

7 Jeroen Krabbé presenteert niet The Voice, maar had wel een rol naast 007!

Jeroen Krabbé presenteert niet The Voice, maar had wel een rol naast 007!
Bron:

Deel deze foto via

Hij speelde niemand minder dan Generaal Georgi Koskov in The Living Daylights (ohh met die héérlijke Bond-song van A-ha). Hij speelde niet echt de slechterik, maar meer de grappige faalhaas. Het mooiste moment was toch wel toen James Bond hem door één of ander buizenstelsel schoot. Heel vaag, je moet het zien om te geloven. Verder speelde hij nog in films als The FugitiveOceans Twelve en natúúrlijk zijn glansrol in Alleen Maar Nette Mensen... 

8 Over James Bond gesproken: wie kent Xenia Onatopp nog?

Over James Bond gesproken: wie kent Xenia Onatopp nog?
Bron:

Deel deze foto via

De vrouw was sensueel, sterk en zeer dodelijk. De ultieme Bond-girl dus! De actrice die haar speelde? Famke Janssen natuurlijk. Met haar ijzersterke dijen wurgde ze alle mannen tijdens funky avondjes in GoldenEye. Misschien kennen mensen haar nog wel meer van de gelijknamige game, die dé multiplayer-shooter was op de Nintendo 64. Het bleef voor Janssen niet bij deze rol. Ze vertolkte namelijk ook nog een grote rol in de X-men-franchise en speelde een essentiële rol in de Taken-films! Geen kleine speler dus.

9 Weet je wie ook geen kleine speler is? Rutger Hauer!

Weet je wie ook geen kleine speler is? Rutger Hauer!
Weet je wie ook geen kleine speler is? Rutger Hauer!
Bron:

Deel dit GIFje via

Ja, ja! De enige echte Floris heeft een goed gevuld CV! Met films als Blade Runner, Sin City en Batman Begins (zoals je hierboven kan zien) heeft Hauer al een echte naam voor zichzelf gemaakt. Fijn om te zien dat een goede Nederlandse acteur, het ook écht goed kan doen over de grenzen. Ik bedoel, hij speelde in Soldaat van Oranje lang voordat het een nooit-stoppende musical werd. Zijn karakteristieke kop zorgt er waarschijnlijk ook voor dat hij veel rollen weet te bemachtigen. Lekker bezig, Rutger! 

10 Qua naam de onbekendste, maar ook Yorick van Wageningen heeft een mooi CV!

Qua naam de onbekendste, maar ook Yorick van Wageningen heeft een mooi CV!
Bron:

Deel deze foto via

Van Wageningen speelde in de film The Chronicles of Riddick samen met Vin Diesel. Ook maakte hij met Martin Sheen een spirituele wandeling in The Way, maar de meeste mensen zullen hem toch echt kennen van The Girl With The Dragon Tattoo. Hij speelde hier niet de aardigste man (om het even zacht te zeggen), maar niet gevreesd: hij wordt teruggepakt! Je vraagt je misschien af op welke manier, maar dat durf ik niet te typen. Ga er maar vanuit dat hij een paar dagen niet echt lekker heeft kunnen zitten.

11 En dan kijken we ook nog even naar de regisseurs: Paul Verhoeven en Jan de Bont

En dan kijken we ook nog even naar de regisseurs: Paul Verhoeven en Jan de Bont
Bron:

Deel deze foto via

Zo maakte Jan de Bont namelijk de 90's actie-klassieker Speed en een paar jaar daarna maakte hij ook nog een de tweede Tomb Raider-film met Angelina Jolie (zwijmel). Hij is vooral heel actief geweest als cinematograaf! Die Hard, Lethal Weapon 3 en Basic Instinct zijn nog maar een handje vol van de films waarvoor hij verantwoordelijk was!

Als we het dan toch over Basic Instinct hebben, kunnen we gelijk de regisseur benoemen: Paul Verhoeven! De man die geen introductie nodig heeft. Met films zoals Robocop en Total Recall definieerde hij de cinema van de jaren negentig. Twee jaar geleden liet hij zien dat hij ook de Franse cinema eigen kan maken! De hoofdrolspeelster van zijn film Elle werd genomineerd voor een Oscar!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel