Citroen-cheesecakemousse in een glaasje is het beste dat je vandaag kunt maken

Glaasjes in de lucht en proost op deze mooie dag! Geloof ons: het is verrukkelijk.

Citroen-cheesecakemousse in een glaasje is het beste dat je vandaag kunt maken

Deel dit artikel op

Eerst geef ik je de tijd dit perfecte stuk citroen-cheesecake te aanschouwen

Eerst geef ik je de tijd dit perfecte stuk citroen-cheesecake te aanschouwen
Bron:

Deel deze foto via

Allemaal even "ooooh" en "aahhhh" roepen, kunnen we daarna terzake komen. Want... het is vandaag dus Cheesecake Dag en ik vind best dat je dan zo'n hele taart in je mond mag stoppen. Maar omdat taart ook weer zo onorigineel is op een feestelijke dag als deze, dacht ik: ik pak het beste wat de cheesecake te bieden heeft (vooral de bodem!!) en maak daar een spannend toetje van.

1 Ik noem 'em, de citroen-cheesecakemousse in een glaasje want ja, dat is het ook

Ik noem 'em, de citroen-cheesecakemousse in een glaasje want ja, dat is het ook

Deel deze foto via

En alhoewel het er misschien niet gelijk baanbrekend uitziet*, is het een zoet-zure smaaksensatie die je tong zal doen exploderen. Wow!

(*Sorry voor de beroerde fotokwaliteit, ik had ten tijde van het maken van deze foto's alleen een keukenkerker met bijpassende belichting ter beschikking, dus vandaar).

2 Kijk, dit is alles wat je nodig hebt voor de cheesecakemousse

Kijk, dit is alles wat je nodig hebt voor de cheesecakemousse

Deel deze foto via

Zo weinig Melissa? Ja, echt! Zo weinig: 

- 100 gram Mon Chou (andere roomkaas is ook goed joh)
- 250 ml verse slagroom (je mag 'm zelf stijf maken, ben je goed in toch?)
- Beetje klop-fix (das een beetje de viagra onder de bakproducten - houdt je slagroom mooi stijf)
- Citroentje
- Pak bastognekoeken
- (Oh ja ik heb er nog wat aardbeien opgedaan want die had ik nou eenmaal in huis en het bleek superlekker)

3 Eerst stijf je de slagroom eens even lekker op

Eerst stijf je de slagroom eens even lekker op
Eerst stijf je de slagroom eens even lekker op

Deel dit GIFje via

Vind jij dit ook zo'n bevredigend beeld? Ik wel. De slagroom mag echt góed stijf worden, dus ga nog maar even door. Mmm, lekker.

4 Daarna doe je de Mon Chou in een bak en maak je 'm met een spatel helemaal SUAVE

Daarna doe je de Mon Chou in een bak en maak je 'm met een spatel helemaal SUAVE

Deel deze foto via

Zacht dus. Beetje heen en weer bewegen met die magische handjes van je, mét beleid.

5 Pak een citroenraps, eh, rasp, en rasp de schil van je citroen eraf

Pak een citroenraps, eh, rasp, en rasp de schil van je citroen eraf
Pak een citroenraps, eh, rasp, en rasp de schil van je citroen eraf
Bron:

Deel dit GIFje via

Tip: neem niks van het wit mee dat daar plotseling onder het geel vandaan piept, want dat is megabitter. Zitten we niet op te wachten.

6 De citroenschil meng je met de Mon Chou en dan mag de slagroom erbij

De citroenschil meng je met de Mon Chou en dan mag de slagroom erbij
De citroenschil meng je met de Mon Chou en dan mag de slagroom erbij
Bron:

Deel dit GIFje via

Dit is een belangrijke stap, want de mousse moet natuurlijk luchtig blijven. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Nou, vooral niet als een bouwvakker staan roeren in je mousse, maar de boel héél voorzichtig omscheppen. Blijft je slagroom stijf, je Mon Chou romig en je uiteindelijke mousse luchtig: in één woord fantastisch. 

7 Op dit punt voeg je naar eigen smaak en inzicht poedersuiker toe

Op dit punt voeg je naar eigen smaak en inzicht poedersuiker toe
Op dit punt voeg je naar eigen smaak en inzicht poedersuiker toe
Bron:

Deel dit GIFje via

Heb je de mousse liever wat zuurder, dan wat minder, en als je 'm liever wat zoeter hebt doe je gortig met de poedersuiker. Gewoon proeven en stoppen als je 'm lekker vindt. 

8 Daarna maak je de bodem van het toetje: oftewel: de Bastagnekoek moet KAPOT!!

Daarna maak je de bodem van het toetje: oftewel: de Bastagnekoek moet KAPOT!!

Deel deze foto via

Ik gebruikte een kei-fancy hakmachientje om de klus te klaren. Als je die nou niet in huis hebt: je kan ook gewoon een schone theedoek pakken, de koek daarin doen, goed dichtknopen, en even keihard tegen een hard oppervlak (tafel is een goeie) aan slaan. Geloof me, zo worden die koeken ook wel een kopje kleiner. 

9 Nu mag je gaan stapelen in een glaasje: koek onderop, daarboven de mousse

Nu mag je gaan stapelen in een glaasje: koek onderop, daarboven de mousse

Deel deze foto via

Als je een beetje hipster bent, kun je ook een weckpot in plaats van een glaasje gebruiken, maar dat hebben we eigenlijk liever niet. Na het stapelen gooi je de glaasjes in de koelkast en laat je ze opstijven en koud worden (minstens anderhalf uur voor het beste effect).

10 En daarna... tadaaaaaaa: tijd om te proosten op deze fantastische Cheesecake Dag

En daarna... tadaaaaaaa: tijd om te proosten op deze fantastische Cheesecake Dag

Deel deze foto via

Vers fruit erbij is een pre, maar hoeft natuurlijk niet als je denkt: mwah, is wel goed zo. Glaasjes in de lucht en PROOST op deze fantastische dag. Eet smakelijk!

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel