15 Briljante reclames van 'Even Apeldoorn Bellen'

Reclame maken moet je kunnen en de mensen van Centraal Beheer snappen het.

15 Briljante reclames van 'Even Apeldoorn Bellen'

Deel dit artikel op

1 De Caravan

De allereerste! Uit 1985. Filmpje vol met Hollandsche vooroordelen. Echtpaar vindt een lekker plekje voor de sleurhut, zij vraagt hém waar op de kaart ze nu precies zitten en de man des huizes kan overduidelijk maar één ding tegelijk. Het begin van een traditie.

2 De Pits

Deze komt uit 1987. Zo'n pitstop in de Formule 1 is het toppunt van concentratie. De tijdsdruk is gigantisch en alles móet goed gaan. En dat gebeurt nou eenmaal niet altijd...

3 Rebel

1991.Mooie man, dito vrouw, ruige omgeving, stoere motor en stevige rockmuziek. 'Easy Rider' all over the place. Alleen in deze film staat de held aan het einde heel erg 'in zijn hemd'.

4 Egel

Een legendarische commercial, uit 1992. Egel, rastaman, Sisi-karretje... allemaal raak. Het liedje Mockin'bird Hill van Roots Syndicate werd een groot succes en het verhaal gaat dat mensen massaal wilden weten waar ze zo'n wagentje konden kopen.

5 Zweefvlieger

Commercial uit 1994. Of zweefvliegen toen in één klap aosiciaal populair werd in Nederland is niet bekend, maar het verhaal waarin twee gasten elkaar aanzien voor instructeur is wel tamelijk briljant.

6 Balletje

Uit 1998. Neem een rode bal, een brug, een boot, een brugwachter en een hond... en voila: Een traditionele 'Even Apeldoorn bellen'-scène in een oer-Hollandse setting. Hondje scheen trouwens geen enkele last van ster-allures te hebben.

7 Joyriding

Een klassieker uit 1999 met een glansrol voor Bram Moszkowicz in betere tijden. Jongen pakt de Saab van pa voor een stukje joyriden en tikt dan nét de verkeerde bumper aan. Pa en zoon Moszkowicz waren de eerste BN'ers ooit in een Centraal Beheer-reclame en vonden het geweldig.

8 Chatwakan

De eerste van het nieuwe millennium en opnieuw een voltreffer. Vooral door de intens lullige matchende jassen van het pensionado-echtpaar.

9 Cementmixer

Deze komt uit 2001. Vrachtwagenchauffeur, meissie thuis, 'Gaston' en misverstand zijn de hoofdbestanddelen van deze commercial. In de film bleek een foutje te zijn geslopen. De hendel van de betonmolen bleek namelijk niet op de juiste stand te staan. Mensen die dagelijks met de materie werkten, viel het direct op.

10 Rio

Uit 2001 en misschien wel de állerbekendste. Twee treurige kerels uit een treurig stukje Engeland hebben een jaar lang geld opzij gezet om samen de reis van hun leven te maken. Ze willen naar Rio de Janeiro, naar zon, zee, strand, drank en wulpse Zuid-Amerikaanse dames. Het opstaan, het inpakken van de spullen én het wegrijden, alles verloopt crescendo. Maar dan... Met opnieuw een tópplaat als soundtrack!

11 Paard

De paardenfilm komt uit het jaar 2003. Vette knipoog naar maffiafilms. Een clubje onderwereldfiguren sluit een deal. De maffia heeft ´via Europese connecties` een paard kunnen ritselen dat het hoofd van de New Yorkse maffia inkomsten en aanzien moet geven op de renbaan. En dat lukt! Bijna.

12 Schoonmaaksters

Uit 2004. Twee Braziliaanse vrouwen zijn onderweg om een chique villa in 't Gooi te gaan poetsen. Als ze buiten komen, bleek dat toch niet helemaal de bedoeling te zijn... De manier waarop Orlando, Maria en Mevrouw van der Meijer kapot worden gemaakt, is hilarisch.

13 Muis

Uit 2010. Een klein huismuisje rent voor zn leven en weet op het nippertje te ontsnappen aan een bak vloeibaar beton. Voor de film zijn twaalf wilde muizen gebruikt, die speciaal voor de commercial werden getraind door een professionele dierentrainer uit Hollywood. Hij trainde ook het aapje uit 'Pirates of the Caribbean'. De stagiair van de setbouwer is twee volle dagen bezig geweest met het weghakken van het gestorte beton. Fuck his life.

14 Picknick

Nog eentje uit 2010! Papa is met zijn gezin onderweg naar de zon.
Papa wil even chillen, maar nog voordat papa goed en wel zit, gaat het mis. Een auto op een helling bleek in 1985 al een garantie voor succes en dat is het ook nu weer. De acteur uit deze commercial schijnt tijdens de opnamedagen in totaal 10 km te hebben gerend.

15 Koekoek

Deze stamt uit 2013. Lelijke vent scoort superchick, maar ergert zich kapot aan de koekoeksklok van z'n scharrel. En die gaat eraan. Verder een vleugje  Tussen Kunst & Kitsch'... opzet geslaagd.

Maar er zijn er nog meer!

Alle, echt álle Even Apeldoorn Bellen-commercials vind je hier! Wat is jouw ultieme lijst?

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel