Weet jij nog wat een 'Joetje' was?

De Gulden moet terug! Al was het alleen maar vanwege die práchtige biljetten en hun al even mooie bijnamen.

Weet jij nog wat een 'Joetje' was?

Deel dit artikel op

1 Een 'Vijfje'

Een 'Vijfje'
Bron:

Deel deze foto via

Met een beetje fantasie leek het alsof je een briefje van duizend vasthad... die was namelijk ook goed. De man die je hier naar je ziet loeren, is Joost van den Vondel. Uiteindelijk werd dit briefje vervangen door een gouden munt van 5 gulden. Mocht je er nog eentje onder je bed vinden; je mag 'm nog tot 1 mei 2025 inwisselen.

2 Een 'Joetje'

Een 'Joetje'
Bron:

Deel deze foto via

Daar is-ie; een joetje is een briefje van tien gulden. De knakker op de voorkant is Frans Hals. Voor deze jongen geldt: inleveren voor 1 januari 2032.

3 Een 'Geeltje'

Een 'Geeltje'
Bron:

Deel deze foto via

Een rood biljet wat 'geeltje'wordt genoemd, verwarrend. Komt omdat er heul lang geleden een biljet van 25 gulden was, wat wel geel van kleur was. Mannetje op de voorkant is Jan Pieterszoon Sweelinck, een componist. Inruilen voor 1 mei 2025.

4 Een 'Zonnebloem'

Een 'Zonnebloem'
Bron:

Deel deze foto via

Even geen historische figuur... hoewel Vincent van Gogh best bij die zonnebloemen had gepast. Het 50 gulden biljet met daarop de afbeelding van de Zonnebloem mag nog tot 1 januari 2032 worden ingeleverd.

5 Een 'Meier'

Een 'Meier'
Bron:

Deel deze foto via

Een 'meier' in de volksmond. Het is een afleiding van het Hebreeuwse woord mei'oh dat honderd betekent. De streng kijkende zeeheld is Michiel Adriaanszoon de Ruyter.

6 Een 'Snip'

Een 'Snip'
Bron:

Deel deze foto via

Michiel moest uiteindelijk het veld ruimen voor deze vogel; de Snip! De Snip van 100 gulden mag tot 1 januari 2032 worden ingeleverd bij de DNB

7 Een 'Vuurtoren'

Een 'Vuurtoren'
Bron:

Deel deze foto via

Om alle grote steden koest te houden is de tamelijk neutrale vuurtoren van Haamstede op dit briefje gezet. Voor de lezer met zeer goede ogen (of een leesbril) was in kleine lettertjes een fragment te lezen van het gedicht ‘Een eerlijk zeemansgraf' van J. Slauerhof.

De golven slaan in woesten dans,
De wolken stormen langs de zon
En breken op den horizon,
De vuurtoren staat in ‘t geklots,
Fier op zijn eenzaamheid, zijn rots,
Alsof de zware stalen trans
Zich zonder hem niet welven kon.

8 Een 'Rug'

Een 'Rug'
Bron:

Deel deze foto via

Deze fijne man is Baruch d'Espinoza. Maar vooral de waarde van dit biljet was fijn; vooral veel terug te vinden in de binnenzak van autohandelaren. Zat je opa in die branche en heb je z'n oude colbert gevonden? Inwisselen naar euro's kan tot 1 januari 2032.

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel