7 Aanwijzingen dat Zwarte Piet echt geen schoorsteenveger is

Zwarte Piet komt niet uit de schoorsteen, hij komt uit ons koloniaal verleden.

7 Aanwijzingen dat Zwarte Piet echt geen schoorsteenveger is

Deel dit artikel op

1 De zwarte pruik

De zwarte pruik

Deel deze foto via

De pruik wordt door Zwarte Piet gebruikt om onherkenbaar te zijn. Alleen bestempelt het dan wel kroeshaar als iets dat niet normaal is. Daarnaast, de structuur van iemands haar verandert niet wanneer hij door een schoorsteen gaat.  

2 Rode lippenstift

Rode lippenstift

Deel deze foto via

Iemands lippen worden niet groter door een tocht in een schoorsteen. De grote rode lippen zijn een verwijzing naar de lippen van een bevolkingsgroep en daarmee een racistisch karikatuur.


3 De roe

De roe
Bron:

Deel deze foto via

Nee, de roe wordt niet gebruikt om een schoorsteen mee te vegen. In 1966 werd de roe in zee gegooid omdat het pedagogisch niet meer verantwoord zou zijn om kinderen te bedreigen. Anno 2013 wordt wordt hiermee het beeld van de 'zwarte' als boeman echter nog steeds in stand gehouden.

4 Page pak

Page pak

Deel deze foto via

Dit is kleding die de tot slaaf gemaakte kinderen in Afrika droegen en dus niet het kloffie van een schoorsteenveger. In de 17e en 18e eeuw werden deze kinderen als persoonlijke bedienden in rijke huizen te werk gezet.  

5 'Negerzwart' schmink

'Negerzwart' schmink
Bron:

Deel deze foto via

Roet laat je niet de kleur krijgen van 'negers'. In Amerika wordt het schminken van jezelf om op een slaaf of nakomeling daarvan te lijken 'blackface' genoemd en als racistisch erkend. 

6 Creool oorbellen

Creool oorbellen
Bron:

Deel deze foto via

Creool was de benaming van iemand wiens voorouders van Afrikaanse komaf waren. Deze oorbellen zijn ook een verwijzing naar dat (racistische) verleden. Voor schoorsteenvegers zouden ze trouwens alleen maar onhandig zijn. 

7 De jutezak

De jutezak
Bron:

Deel deze foto via

Jutezakken werden gebruikt om de goederen vanuit de koloniën naar Nederland te verschepen. Goederen zoals thee, suiker en specerijen waarmee de staatskas werd gevuld. Het strooigoed is dus een viering van de manier waarop onze staatskist in het verleden werd gevuld en heeft niks met het vegen van schoorstenen te maken. 

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel