Van Ajax naar Feyenoord en andersom; wie gingen Kenneth Vermeer voor?

Kenneth Vermeer maakte van Ajax de directe en gevoelige overstap naar Feyenoord. Slechts een paar heren gingen hem voor.

Van Ajax naar Feyenoord en andersom; wie gingen Kenneth Vermeer voor?

Deel dit artikel op

1 1958: Eddy Pieters Graafland

1958: Eddy Pieters Graafland
Bron:

Deel deze foto via

De eerste man die de gevoelige overstap maakte was Eddy 'PG'. Hij was een imponerende keeper die acht jaar voor Ajax speelde alvorens hij voor 134.000 gulden richting Rotterdam trok. Hij speelde daarnaast ook 47 interlands.

2 1963: Henk Groot

1963: Henk Groot
Bron:

Deel deze foto via

Henk Groot (rechts) werd in 1963 voor 250.000 gulden gekocht door Feyenoord, om twee seizoenen later weer voor 400.000 gulden terug te keren bij Ajax.

3 1969: Theo van Duivenbode

1969: Theo van Duivenbode
Bron:

Deel deze foto via

Vertrok in 1969 naar Feyenoord na hij te licht werd bevonden voor de top bij Ajax. In de eerstvolgende klassieker nam hij sportieve revanche door in Rotterdam het enige doelpunt (foto) van de wedstrijd te maken.

4 1978: René Notten

1978: René Notten
Bron:

Deel deze foto via

Gelderse 'Vechtjas' Notten (rechts) verslond vele clubs in zijn carrière en maakte in 1978 de overstap van Ajax naar Feyenoord. In Rotterdam wist hij de beker nog in de wacht te slepen. Notten overleed in 1995 op 45-jarige leeftijd, vlak nadat hij aangesteld was als bondscoach van Aruba.

5 1983: Johan Cruijff

Één van de gevoeligste overstappen tussen de aartsrivalen is nog altijd die van Johan Cruijff. Een conflict met het bestuur van Ajax zorgde ervoor dat hij vertrok richting Rotterdam. Cruijff zou te oud zijn voor Ajax, maar bewees het tegendeel. Hij werd kampioen en pakte de beker en nam bij Feyenoord ook afscheid als voetballer.

6 1989: Arnold Scholten

1989: Arnold Scholten
Bron:

Deel deze foto via

De "witte Socrates" (rechts) heeft het net als Henk Groot gepresteerd om van Ajax naar de grote rivaal Feyenoord te gaan, om later weer terug te keren naar Ajax.

7 1993: John van Loen

1993: John van Loen
Bron:

Deel deze foto via

John van Loen had misschien wel de beste reden om de overstap te maken. Erg goed lag hij niet bij de supporters van Ajax en hij ontving zelfs een kogelbrief. In de winterstop van 1993 verkaste hij daarom richting Feyenoord en werd hier datzelfde jaar nog kampioen.

8 2006: Angelos Charisteas

2006: Angelos Charisteas
Bron:

Deel deze foto via

Na 13 jaar was het deze Griek die de stilte doorbrak door de overstap te maken. Hij was ook de eerste buitenlander die scoorde voor beide teams in 'de klassieker'. Heel populair werd Charisteas nooit in Rotterdam en hij vertrok dan ook alweer na één seizoen.

9 2011: Ronald Graafland

2011: Ronald Graafland
Bron:

Deel deze foto via

Behoorde in 1998 al tot de selectie van Feyenoord maar speelde nooit. Hij kwam via Excelsior en Vitesse bij Ajax terecht en ging na een kampioenschap geruisloos terug naar waar het allemaal begon. Hij maakte op 3 mei 2014 zijn debuut voor Feyenoord en is daarmee de oudste debutant ooit van de club uit Rotterdam. Graafland is overigens geen familie van nummer één in dit lijstje Eddy Pieters Graafland.

10 2014: Kenneth Vermeer

Één van de meest opvallende transfers ooit in de geschiedenis van de twee rivalen is wel die van Kenneth Vermeer. Vermeer keepte 103 wedstrijden voor Ajax en geldt nog altijd als een van de beste keepers van ons land. Voor minder dan één miljoen euro zal hij dit nu in de Kuip gaan laten zien. Zondag 21 September 2014 speelt hij in de Kuip tegen zijn oude vrienden uit Amsterdam.

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel