13x Typisch Hollandse gezelligheid

Van Afhaalchinees en bakfietsvader tot Huishoudbeurs en nieuwjaarsduik: waar een klein kikkerlandje groot in kan zijn.

13x Typisch Hollandse gezelligheid

Deel dit artikel op

1 Afhaalchinees

Afhaalchinees
Bron:

Deel deze foto via

Kenmerkend voor het Chin. Ind. Spec. Rest. is het immer lege restaurantgedeelte en een uitpuilende wachthoek met beduimelde Story’s, de plastic kaart (nummer 39 met rijst) en de Chinese mevrouw die voor ze het magnetronluikje opent vraagt of je bier wil en daarna ‘sambal bij?’.

2 Appeltaart

Appeltaart
Bron:

Deel deze foto via

Iedereen die zijn huis wil verkopen, weet: kijkdagen zijn de hel. Na drie uur dient zich eindelijk de eerste belangstellende aan, die meer oog heeft voor de fotolijstjes aan de muur dan je fraaie visgraatparket. Gelukkig heb je gedacht aan de gouden tip van je makelaar: bak een appeltaart.

3 Bakfietsvaders

Bakfietsvaders
Bron:

Deel deze foto via

Meestal zijn het de moeders die zich door weer en wind kromgebogen in het verkeer begeven op hun met kroost gevulde bakfietsen. Maar zodra de zon het toelaat is daar de bakfietsvader. Hij neemt de door moeder aangebrachte plastic bloemen voor lief, trekt zijn afritsbroek doormidden en kijk hem eens zwieren door de stad.

4 Centerparcs

Centerparcs
Bron:

Deel deze foto via

Wat is er leuker dan met je héle familie een weekend lang in een heel gehorig vakantiehuisje te gaan zitten? Waar ook nog eens van alles te doen is voor de kinderen, met dank aan het recreatieteam? Die zich niet hoeven te vervelen in het golfslagbad, waar ze ginnegappen om het door- schijnende witte badpak van oma Corrie. Helemaal moegezwommen, -gerecreëerd en -gehupst keer je na dat weekend uitgeput huiswaarts. Zonder ruzie, het is weer gelukt.

5 Dieet

Dieet
Bron:

Deel deze foto via

Elk land krijgt de dieetgoeroe die het verdient. Op dit moment ligt hongerstakend Nederland in een quinoastuip of ze eten zaad, op advies van modellenzusje Rens Kroes. Dat was met Sonja Bakker wel anders. Toen was diëten tenminste nog een beetje gezellig. De eierkoeken waren niet aan te slepen en als je het zat was nam je een SAS-dag: Schijt! Aan! Sonja!

6 Geboorte

Geboorte
Bron:

Deel deze foto via

‘Project: Hoera een jongen! Opdrachtgever/aannemer: Yvonne. Mede mogelijk gemaakt door donatie van: Sander. Eerste paal: 9 maanden geleden. Bouwplaats: alle hoeken van de kamer. Hoogste punt bereikt op: ergens tussen standje 1 t/m 69.’ Hier is dus geen woord van verzonnen. Ook gezien: ‘Na een avond lol had Nadia negen maanden haar buikje vol.’

7 Hoedjesdag

Hoedjesdag
Bron:

Deel deze foto via

Volgens de overlevering was het Erica Terpstra die Prinsjesdag een gepast moment vond om een keurig hoedje op te zetten. Tegenwoordig grijpen steeds meer Kamerleden de gelegenheid aan om een statement te maken. Dus banjert dierenbestuurder Marianne Thieme voorbij in een wortelpak of met een bovenmaatse koksmuts op haar hoofd. Het gaat ook wel eens mis. Dan zie je ineens een minister rondlopen met een vogelnest op haar kop.

8 Huishoudbeurs

Huishoudbeurs
Bron:

Deel deze foto via

Busladingen vrouwen met makkelijk haar komen jaarlijks naar Amsterdam om zich daar te vergapen aan de nieuwste snufjes op huishoudelijk gebied. Met z’n allen in een hal vol luid kakelende ‘meiden’: het lijkt wel een legbatterij. Moegeshopt en uitgeteld zitten ze na afloop te wachten op het vertrek van de bus, de rolkoffers zojuist opgehaald uit de Trolley Oppas Service.

9 Ikea-ontbijt

Ikea-ontbijt
Bron:

Deel deze foto via

Een ontbijt van één euro met bovendien het tweede kopje koffie gratis, daar staan we wát graag voor in de rij. Slimme tactiek van Ikea: leg er geld op toe om bezoekers binnen te hengelen, geef ze een voldaan gevoel en als vanzelf bewegen ze zich richting de lange, kronkelige koopdoolhof vol impulsverleidingen.

10 Kamasutrabeurs

Kamasutrabeurs
Bron:

Deel deze foto via

Daar gaan Ria en Joop, zij strak in het lakleer en hij op handen en voeten in een tuigje. Niemand die er raar van opkijkt. Verderop laat Ingrid een grasmaaier in haar schaamhaar tatoeëren, terwijl haar Henk verlekkerd naar drie als panters gebodypainte modellen kijkt. Dat Ria eigenlijk niet in haar lakleren kleedje past waardoor ze rugborsten krijgt: geeft niks joh. Als het rekt, dan scheurt het toch niet?

11 Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik
Bron:

Deel deze foto via

De jaarlijkse Nieuwjaarsduik is niet alleen een traditie, maar ook een marketingstunt. Ieder jaar opnieuw deelt Unox mutsen uit en een ‘Terug-blik’: een speciaal voor de gelegenheid bedrukt blik erwtensoep. De Telegraaf duikt vrolijk boven op de ijswater trotserende massa om het Unox-meisje van het Jaar vast te leggen, meestal een struise blondine die de kou niets lijkt te deren. Op haar tepels na.

12 Personeelsuitje

Personeelsuitje
Bron:

Deel deze foto via

Oorspronkelijk zijn uitjes met collega’s bedoeld om elkaars kwaliteiten beter te leren inschatten om tot ongekende hoogten te komen met z’n allen. In werkelijkheid sta je jezelf in een sumoworstelpak te hijsen of een beurse bips te bezorgen op een afgeragd kartcircuit.

13 Toppers

Toppers
Bron:

Deel deze foto via

‘Dat is toch om te gieren? De Toppers? Met die malle Geer en dan ook nog, kom hoe heet-ie van tv, en René Froger? Vorig jaar gingen we zelf ook verkleed. We hadden onze roze boa’s nog liggen van de Gay Pride en in de trein was het al gil- len geblazen! Dit jaar gaan we weer, nu met nog meer mensen. Zo leuk, Toppers kijken!'

Nog veel meer vaderlandse vrolijkheid vind je in het boek Het ABC van de Nederlandse gezelligheid, waar deze oergezellige stukjes ook uit afkomstig zijn.


Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel