De intocht van Sinterklaas is dit jaar officieel ZONDER Zwarte Piet

En natuurlijk maakt dat nieuws heel wat los in Nederland.

De intocht van Sinterklaas is dit jaar officieel ZONDER Zwarte Piet

Deel dit artikel op

De NTR, verantwoordelijk voor het vastleggen van de intocht van Sinterklaas, heeft zojuist bekend gemaakt geen Zwarte Pieten meer te gebruiken in de televisieregistratie. Vorig jaar deden de dienstdoende Pieten al afstand van hun gouden oorbellen, nu zullen er alleen nog zogenaamde 'roetveegpieten' Sinterklaas helpen om niet van z'n paard te donderen.
Bron:

Deel dit GIFje via

 

Het statement van de NTR is duidelijk: "Sommige Pieten hebben veel roet op hun gezicht, omdat ze al vaak door de schoorsteen zijn gegaan. Anderen zijn nog niet zo ervaren en hebben dus minder roet op hun gezicht." In onderstaande foto wordt duidelijk dat ook afstand is gedaan van het karakteristieke kroeshaar. De kleuren van maillots en panty's verschillen per outfit.

 

Bron:

Deel deze foto via

 

Natuurlijk betekent dit niet direct het einde van de zwartenpietendiscussie. Maar de verbanning van Zwarte Piet op televisie lijkt in ieder geval een grote stap. NTR: "Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen." Op Twitter is, uiteraard, de beslissing met vreugde en boosheid ontvangen. 

 

 

 

 

 

De uitzending van de NTR is op 17 november. Sinterklaas komt dan o.a. aan bij De Zaanse Schans. 

Volg Upcoming op Instagram

Download de
Upcoming app

Of ga met je smartphone naar upcoming.nl/app

Lees het volgende artikel