Dit zijn de 8 fases waar je doorheen gaat bij het eten van een Bossche bol

Chocola. Overal zit chocola.

Dit zijn de 8 fases waar je doorheen gaat bij het eten van een Bossche bol

Deel dit artikel op

Wie ooit in Den Bosch is geweest is ongetwijfeld langs de kilometerslange rij bij de soezenbakker Jan de Groot voor de deur gekomen. Als je die rij volgt naar het begin - dat is ergens vlakbij Nijmegen -  zie je mensen langzaamaan jonger worden, alsof je door de tijd reist. Toch blijven mensen aansluiten, alsof bakker de Groot diamanten ter grote van een vuist in zijn bollen verstopt. Dan moet je bij jezelf gedacht hebben, "tering, die Bossche bollen moeten wel moeilijk lekker zijn". 

Zo'n chocoladebol eten is een enorme toer van emoties. De gigantische dingen zijn niet te hanteren en de lijn tussen een chocolade-slagroomorgasme en projectielbraken is haarfijn. Dit zijn de fases die je doorgaat bij de culinaire achtbaan van het eten van een Bossche bol.

1 Blijdschap

Blijdschap
Blijdschap
Bron:

Deel dit GIFje via

Eerst kun je je ogen niet geloven. Wat is die ronde, donkere, glimmende bol die daar voor mijn neus ligt? Het ding lijkt een beetje op die bol die Saruman gebruikt om met Sauron te praten in The Lord of the Rings. Maar nee, het is een andere mythische bal: het is een Bossche bol.

2 Hebzucht

Hebzucht
Hebzucht
Bron:

Deel dit GIFje via

Redelijk snel nadat je overvallen bent door blijdschap neemt hebzucht de touwtjes in handen. Je gaat verdomme die hele bol opeten. HELEMAAL. In je eentje. En als er iemand alleen maar naar je bol durft te kijken sta je niet voor jezelf in.

3 Verwarring

Verwarring
Verwarring
Bron:

Deel dit GIFje via

Je maakt je klaar om de calorieënbom te verorberen, maar beseft je dan dat er geen enkele manier is om het gevaarte te hanteren. Als je mes en vork gebruikt word je gelyncht door Bosschenaren, maar de enorme laag chocola maakt het onmogelijk om het ding ergens vast te pakken. Hoe in godsnaam eet je dit ding? Na een aantal berekeningen op de bol te hebben losgelaten en het ding van alle mogelijke kanten te hebben bestudeerd besluit je maar gewoon aan te vallen. Je grijpt met een vuist vol in de bol en ramt je gezicht erin.

4 Genot

Genot
Genot
Bron:

Deel dit GIFje via

Zachte, intense chocolade, een super luchtig laagje deeg en dan een stormvloed aan slagroom. Je voelt je alsof je een faceplant hebt gemaakt in een romige wolk van suiker en cacao. Nog een keer breng je in een soort van headbangende beweging je hoofd naar de bol om een hap te nemen. Zo blijf je je gezicht een beetje tegen het gebakje aanmeppen, totdat je hele bovenlichaam bedekt is met chocolade en slagroom.

5 Verlies van zelfdiscipline

Verlies van zelfdiscipline
Verlies van zelfdiscipline
Bron:

Deel dit GIFje via

Je bent nog maar op de helft van de uit de kluiten gewassen soes, maar je voelt je al een beetje misselijk worden. Het is zo ontzettend zoet en machtig. Je gezonde verstand vertelt je dat het misschien beter is om te stoppen met eten, maar lust wint het van logica. Wel ben je voldoende bij zinnen om te weten dat het niet lang meer duurt voordat er echt niets meer door je strot past, dus maak je je klaar voor een laatste enorme hap om voor eens en altijd korte metten te maken met de gigantische chocoladekogel.

6 Spijt

Spijt
Spijt
Bron:

Deel dit GIFje via

Die laatste hap was een vergissing. Je wordt kotsmisselijk en de wereld begint te draaien. Je hartslag schiet omhoog en het zweet breekt je uit. Verwilderd kijk je om je heen, op zoek naar een glas water. Terwijl je huilend probeert niet over te geven kruip je richting een kraan, maar halverwege verlies je het bewustzijn dankzij de overdosis gebak.

7 De chocoladecoma

De chocoladecoma
De chocoladecoma
Bron:

Deel dit GIFje via

Je bent in een chocoladecoma beland. Je lichaam kan de overdaad aan vet en suiker niet aan dus heeft het zich preventief afgesloten. Terwijl je lijf zich aan het resetten is droom je over bruine bollen met enge grijnzen die je achtervolgen terwijl je vlucht over een pad van lava en een tsunami van slagroom je familie dreigt te verzwelgen.

8 De kater

De kater
De kater
Bron:

Deel dit GIFje via

Wanneer je bijkomt heb je het gevoel dat je snoeihard te grazen bent genomen door één van de Oempa Loempa's van Willy Wonka. Versuft veeg je wat chocolade uit je ogen en probeer je wat vocht binnen te krijgen. Die Bossche bol eten was de grootste vergissing van je leven, dat ga je dus echt nooit meer doen. Maar dan zie je in je ooghoek iets glinsteren. Je kunt je ogen niet geloven. Wat is die ronde, donkere, glimmende bol daar?

Volg Upcoming op Instagram

Lees het volgende artikel